Actueel, Nieuws

Sfeervolle feestdagen op de Wadden

10:24

Jaarlijks viert een grote groep zeilers kerst en de jaarwisseling op de Waddeneilanden. De havens liggen vol, op Terschelling soms zelf voller dan in de zomer. Lampjes worden in de mast gehesen en de kachels staan aan. De onderlinge warmte tussen zeilers kenmerkt de sfeer in de havens.

Winterse Wadden

Met mutsen op en rode neuzen glijden de zeilers met hun boot over een verlaten zee. Terschelling is al tijden favoriet en de haven ligt elk jaar weer voller met zeiljachten. Mabel de Vries zeilt dit jaar voor de vierde maal naar Terschelling, om daar de feestdagen met een inmiddels bevriende groep zeilers te vieren. “Het is niet zo dat er van tevoren wat is georganiseerd, maar er ontstaan elk jaar weer leuke initiatieven in en rondom de haven,” vertelt Mabel. “Met een clubje staan we dan met een borrel in de hand te sjoelen in het havenkantoor. Ook bij de kade waar de bruine vloot ligt is het gezellig, met de lampjes in de mast kom je meteen in de kerstsferen. De haven ligt soms voller dan gedurende de zomermaanden.”

oud-en-nieuw-op-terschellingIn de avond verzamelen de zeilers zich bij het havenkantoor om gezamenlijk vuurwerk af te steken. “Iets weg van de haven, want het zou zonde zijn als het op de boten terecht komt. Dat beseft iedereen zich maar al te goed.” In de dorpen van Terschelling en bij de haven van de bruine vloot schieten de pijlen ook de lucht in en knallen de kurken van de fles. Voor mensen zonder boot is Terschelling met de veerboot te bereiken. Gezien de drukte op het eiland is de kans op een overnachtingsplek zonder eigen boot wel steeds geringer.

Rustig vertoeven

Droogvallen op Wadden. Credit: Stijn TetteroVoor de zeilers die wat meer de rust op willen zoeken rond de jaarwisseling zijn Vlieland en Texel goede uitvalshavens. De havens zijn nog wat rustiger, voor Zeilen freelancer Peter Schermer een reden om zijn kansen te spreiden. “Met kerst zeilen we naar Terschelling en daarna door naar Vlieland. Althans, zo zijn de plannen nu, die kunnen altijd nog wijzigen. Het is heel speciaal om in de winter op de wadden te zeilen, waar je dan precies bent maakt in zekere zin niet uit.” Peter legt zijn winterse waddentocht, met ademwolkjes en kouwe klauwen vast en beschrijft hoe jij volgend jaar voorbereid het winterse wad op kan. Je leest het in het februarinummer van Zeilen, die vanaf 20 januari verkrijgbaar is.

Fijne feestdagen

We zijn benieuwd naar jouw zeilende feestdagen, stuur een foto/video of beschrijf het in een gedicht of verhaal en stuur het op naar info@zeilen.nl. Je kan ons ook op Facebook vinden en daar een bericht achterlaten. Zeilen wenst je alvast een fijne kerst en een jaar vol zeilplezier in 2017.

 

Tags: , , Last modified: 22 december 2016
Sluiten