Actueel

SailWise-catamaran vaart zeiltocht met ‘goed doel’

11:14

De aangepaste en rolstoeltoegankelijke catamaran Beatrix van SailWise vaart van 17 t/m 26 september een bijzondere zeiltocht. De catamaran vaart tien dagen lang door Nederland om aandacht te vragen voor het belang van watersport voor mensen met een beperking. Zonder steun zullen de aangepaste zeil-activiteiten en -vakanties verdwijnen. Dat mag niet gebeuren vinden de Enkhuizer stichting en andere mensen. Zeilscholen en individuele zeilers uit het hele land varen daarom mee tijdens de zeil-10daagse.

SailWise is flink getroffen door de coronacrisis en daarom heeft stichting hulp nodig om ook in de toekomst watersport mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Die hulp vragen zij door tien dagen lang door Nederland te varen met de Beatrix. De catamaran start de zeil-10daagse op donderdag 17 september vanaf het SailWise-watersportcentrum It Sailhûs in het Friese Elahuizen. Daarvandaan vaart het schip via Sneek en Lemmer naar Enkhuizen, de thuishaven van SailWise-tweemastklipper Lutgerdina. Vanuit Enkhuizen wordt de route vervolgd naar Muiden, Zaandam, Haarlem, Leiden, Amsterdam, om op 26 september te eindigen in Loosdrecht, waar het SailWise-watersporteiland Robinson Crusoe ligt. Met deze zeil-10daagse hoopt SailWise € 30.000 op te halen.

Méér dan ‘gewoon’ watersporten

SailWise neemt jaarlijks zo’n 1400 mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel mee tijdens watersportactiviteiten en -vakanties. Voor de opvarenden is watersporten veel meer dan een prettige tijd op het water. Het geeft mensen met een beperking de mogelijkheid om te ontdekken wat zij wél kunnen, hun grenzen te verleggen en het geeft hen handvatten die zij in hun dagelijks leven kunnen gebruiken voor een zelfstandiger leven.

De Beatrix kenmerkt zich door brede gangboorden, een hydraulisch stuursysteem, dat zelfs met de kin bediend kan worden, lichtere zeilen, makkelijk bedienbare lieren, aangepast sanitair en nog veel meer aanpassingen zodat mensen ook vanuit een (elektrische) rolstoel actief mee kunnen zeilen.

Hoe meer zeilen, hoe meer vreugd

Op de Beatrix zijn per dag vier sponsorplekken beschikbaar, waarmee gasten direct SailWise steunen. Het schip vaart de etappes overdag en biedt één bijzondere avond-zeiltocht van Haarlem naar Amsterdam. En hoe meer zeilen, hoe meer vreugd. Watersporters kunnen ook meevaren met hun eigen boot. Kijk op SailWise.nl voor meer informatie (en eventueel voor het doen van een donatie).

Omslagfoto en foto: SailWise

Tags: , , Last modified: 9 september 2020
Sluiten