Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Route du Rhum: voormalig recordhouder brengt eerbetoon

11:26

Loick Peyron, skipper du Rhum Multi Happy, 4eme de la Route du Rhum-Destination Guadeloupe 2018 - Pointe a Pitre le 25/11/2018

Franse zeiler Loïck Peyron heeft na 21 dagen de trans-Atlantische oversteek, de Route du Rhum, in de Multi-klasse voltooid. Winnen was niet zijn intentie, een eerbetoon brengen aan de eerste man (Mike Birch) die de Route du Rhum won wel. Tot voor twee weken terug stond het Route du Rhum-record sinds 2014 op Peyron zijn naam. Inmiddels is het nieuwe record in handen van Francis Joyon.

De 58-jarige Fransman is als vierde geëinigd in zijn klasse. “Het was lang en een beetje moeilijker dan ik had verwacht,” zegt Peyron. “Ik ben blij dat het voorbij is. Ik denk dat ik vijf of zes lagedruksystemen heb gekruist. Maar dat is prima, dat is voor de herinneringen. Deze kleine boten zijn geweldig, maar erg beweeglijk.”

Hij zeilde 21 dagen, 3 uur en 57 minuten over de 3.542 mijl. Zondagmiddag 25 november kwam hij aan in Guadeloupe.

De Franse zeillegende (c) Alexis Courcoux

Jedi Master

Peyron zijn zeilcarrière is vergelijkbaar met die van de grootste in de sport. Vier solotransatlantische overwinningen, waaronder een record in de Route du Rhum op de maxi trimaran Banque Populaire (2014). Hij is vier keer rond de wereld gezeild, twee Vendée Globes, een Trophée Jules Verne-record, een duohanded Barcelona World-overwinning en drie opeenvolgende America’s Cup-uitdagingen.

Na 51 transatlantische passages sinds zijn eerste Mini Transat in 1979, probeerde Peyron terug te keren naar de eenvoud en puurheid van het zeilen net zoals de grondleggers van de solo-oceaansporten, mannen als Mike Birch en Eric Tabarly. Peyron herinnert zich nog het aanleggen naast Birch’s boot als 22-jarige in Pointe-à-Pitre na zijn eerste Route du Rhum. Hij noemt Birch nog steeds zijn ‘Jedi Master’.

Peyron is happy! (c) Alexis Courcoux

Happy

Veertig jaar nadat Canadees Mike Birch de eerste editie van de Route du Rhum won op zijn 12-meter gele trimaran Olympus, voer Peyron het 37 jaar oude zusterschip Happy over de finishlijn. Destijds won Birch de race met slechts 98 seconden verschil.

“Mijn verhaal is proberen een eerbetoon te brengen aan jongens zoals Birch en Tabarly, de grondleggers. Tabarly in de OSTAR en Birch in de Route du Rhum. Ik voel dat dat me is gelukt,” vertelt een glimlachende Peyron. “Het fijne is dat ik weet dat er niet zoveel mensen zijn die dit kunnen doen en om deze race te starten als de winnaar van de vorige editie.”

Back-to-basics-benadering

De back-to-basics-benadering van Peyron betekende geen moderne elektronische hulpmiddelen aan boord van Happy. Geen routeringssoftware, geen GPS, navigatie door sextant en gebruik van traditionele dacron-zeilen zonder hulpmiddelen om automatisch de zeilen op te rollen. Daarnaast ook geen communicatie met de buitenwereld. Toch, door de brute wind- en zeeomstandigheden in de Golf van Biskaje tijdens de eerste paar dagen, koos Peyron ervoor om heel even de moderne 4G-technologie te gebruiken om twee sets weerbestanden te downloaden en zo zijn eigen veiligheid te waarborgen.

Peyron is er zeker van dat dit zijn laatste Route du Rhum was. “Ik ben klaar. Ik heb er acht gedaan en dat is genoeg. De volgende uitdaging is La Solitaire in de nieuwe Figaro Beneteau 3. Ik ben ook in de voorgaande nummers gestart en ik kijk uit naar de nieuwe 3.”

Klik hier voor de tracker van de Route du Rhum.

(c) Alexis Courcoux

Omslagfoto: Alexis Courcoux

Tags: , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten