Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Route du Rhum: topzeilers hebben 3.542 mijl voor de boeg

13:30

Onboard Alex Thomson Racing, Hugo Boss, The Solent, UK. 18 September, 2018.

Zondag 4 november is het zover: de Route de Rhum gaat van start. 123 schippers hebben 3.542 mijl voor de boeg. Van Bretagne naar Guadeloupe. De zeilers die deelnemen aan de non-stop solo-zeilwedstrijd staan in de startblokken. Onder hen een aantal zeer bekenden binnen de zeilsport, zoals Sam Davies en Alex Thomson.

De boten liggen klaar. (c) Alexis Courcoux

Eens in de vier jaar wordt de race, die op de Atlantische Oceaan wordt uitgevochten, gehouden. Dit jaar voor de veertigste keer. De IMOCA’s, Ultime trimarans, de concurrerende Class40, de Multi-50 multihull-klasse en een ‘Rhum’-klasse die bestaat uit amateur-deelnemers verdeeld in multihulls en monohulls zullen vanaf morgen het blauwe water oversteken.

Het huidige record, gevestigd in 2014,  staat op naam van de Franse zeiler Loïck Peyron. Hij deed er zeven dagen, vijftien uur, acht minuten en tweeëndertig seconden over. Als men bekijkt welke grote zeilers er aan deze editie meedoen, dan bestaat de kans dat het record wordt verbroken…

Zeilster Sam Davies. (c) Initiatives Coeur

Betere racer

De ervaren Britse oceaanzeiler Sam Davies herinnert mensen er graag aan dat ze een ‘rookie’ is als het gaat om de Route du Rhum. Ze staat te popelen om te starten en ze gaat kijken of ze verrassend kan zijn in een oudere generatie boot (IMOCAS). Ze vaart in Initiatives Ceour, een VPLP-Verdier-ontwerp uit 2010 dat in de Vendee Globe door de Fransman Jérémie Beyou naar de derde plaats werd gezeild.

De 44-jarige Davies heeft een lang en indrukwekkend zeil-cv. Ze heeft zes two-handed transatlantics gezeild, drie Solitaire du Figaro-campagnes voltooid, twee keer meegevaren in de Vendee Globe en ze is schipper geweest bij de Volvo Ocean Race – Team SCA in de editie 2014-15.

Deze Route du Rhum markeert een terugkeer naar het soloracen voor Davies sinds 2012. Zelf is ze van mening dat ze een betere racer is, nadat ze een team in de Volvo Ocean Race heeft geleid. “Het voelt fantastisch om terug te zijn. De IMOCAS zijn schitterende boten en het is fijn om weer singlehanded te zeilen. Ik geef toe dat ik aan het begin van het jaar behoorlijk nerveus was, omdat ik lang niet alleen had gezeild. Laat staan ​​in een krachtige IMOCA. Ik heb echt de focus op mijn racen gelegd en ervoor gezorgd dat ik weer op een respectabel niveau van solozeilen zit.”

Alex Thomson. (c) Alex Thomson Racing

”Het kan me niet schelen”

Alex Thomson is één van de mannen tegen wie Davies het moet opnemen in haar klasse. Hij zeilt in de IMOCA Hugo Boss. In 2012 en 2016  heeft hij op het podium gestaan bij de Vendée Globe. Tóch wordt de eveneens 44-jarige Britse schipper niet getipt door Franse experts als favoriet om deze Route du Rhum te winnen. Thomson zegt daar zelf het volgende over: “Het stoort me niet wat de perceptie is in Frankrijk. Ik heb de reputatie een non-conformist te zijn. Nu stoort dat oordeel me niet meer. Het kan me niet echt schelen. Mensen denken dat ik te snel ben in plaats van te langzaam.”

Verder betreden onder andere Franse rivalen Jérémie Beyou en Vincent Riou het strijdveld in de IMOCA-klasse.

Wie uiteindelijk als eerst finisht in Pointe-à-Pitre, een plaats op het Caribische eiland Guadeloupe, blijft nog even de vraag. In elk geval zijn alle ingrediënten in huis voor een spannende en mooie race: topzeilers, snelle boten en een goede route.

Omslagfoto: Alex Thomson Racing

Tags: , , , , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten