Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Route du Rhum: Thomson op rotsen 50 mijl voor finish

09:31

Alex Thomson is met zijn boot Hugo Boss tijdens de laatste mijlen van de Route du Rhum op de rotsen gelopen. Dit terwijl hij de IMOCA-klasse leidde en slechts vijftig mijl voor de finish voer. Het ongeluk vond plaats aan de noordkant van Grande Terre, net ten zuiden van de Grande Vigie-vuurtoren op La Pointe à Claude.

Uit de riffen halen

(c) Alexis Courcoux

Thomson is niet gewond maar er is wel schade aan zijn boot. De crashbox in de boeg is beschadigd en heeft water gemaakt, maar dit wordt tegengehouden door het voorste schot. Ook de boegspriet is beschadigd. De foil die aan stuurboord zit, is naar verluidt eveneens aangetast. Volgens het gesprek van Thomson met de Race Director zijn de kiel en de structuur ervan zeker ook beïnvloed. Het was niet mogelijk om een ​​meer precieze diagnose te stellen tijdens de uren van duisternis.

Bij het raken van de klif moest Thomson zijn zeilen laten zakken en zijn motor starten om zijn boot van de rotsen af ​​te halen. Hij was in staat om zichzelf uit de riffen te halen, waarna hij zijn zeilen weer hees om zijn vaart te hervatten. Thomson stopte zijn motor en zette vervolgens een nieuwe afdichting op de schroefas.

(c) Alexis Courcoux

Protest indienen

De Internationale Jury werd onmiddellijk geïnformeerd door Race Direction over het ongeval en zal een protest indienen tegen Alex Thomson voor het gebruik van zijn motor tijdens de race.

Momenteel vaart de boot met een snelheid van zeven knopen en vervolgt Thomson zijn passage over het eiland richting de finish. Voor de zekerheid is er een veiligheidsboot richting Hugo Boss gestuurd.

Omslagfoto: Alexis Courcoux

Tags: , , , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten