Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

40 jaar Route du Rhum: van Bretagne naar Guadeloupe

09:14

Mannelijke en vrouwelijke schippers, in totaal 125, gaan vanaf 4 november solo over de oceaan racen. Op die dag start de Route du Rhum, een non-stop solo-zeilwedstrijd over de Atlantische Oceaan die elke vier jaar wordt gevaren. De race begint in Saint-Malo, Bretagne. Vervolgens zeilen de deelnemers 3.542 mijl richting Pointe-à-Pitre. Een plaats op het Caribische eiland Guadeloupe.

De Route du Rhum wordt gevaren in zes verschillende klassen. Dit jaar zullen de de supersnelle en spectaculaire, gigantische Ultime trimarans opvallend zijn. Vier van deze trimarans zullen voor de eerste keer vliegen op foils. Deze boten kunnen meer dan 850 mijl per dag afleggen!
De rest van de vloot bestaat uit IMOCA’s, de concurrerende Class40, de Multi-50 multihull-klasse en een ‘Rhum’-klasse die bestaat uit amateur-deelnemers verdeeld in multihulls en monohulls.

Zou Loïck Peyron het record op zijn naam gevestigd kunnen houden?

Grote namen

De Franse zeiler Loïck Peyron, die het huidige record van de Route du Rhum op zijn naam heeft staan (hij deed er zeven dagen, vijftien uur, acht minuten en tweeëndertig seconden over) participeert in de race met een replica van zijn eerste boot Happy waarmee hij 40 jaar geleden won in de amateur-Rhum-multihull-klasse. Naast Peyron komen er nog meer grote zeilers begin november in actie. Onder andere François Gabart (Macif), Alex Thomson (Hugo Boss) en Volvo Ocean Race-zeiler Jérémie Beyou (Charal) betreden het strijdveld.

Route du Rhum 40 jaar geleden (c) Gvdmoort, Wikipédia

40 jaar verder

In 1978 werd de wedstrijd voor de eerste keer gehouden. De zeilers die deelnemen aan de non-stop solowedstrijd zijn voornamelijk afkomstig uit Frankrijk, waar de race erg populair is. De Frans-Zwitserse schipper Laurent Bourgnon is vooralsnog de enige geweest die de wedstrijd twee heeft gewonnen (in 1994 en 1998). In 1990 werd de Route du Rhum voor het eerst door een vrouw gewonnen.

Sinds de eerste editie van de race, dit jaar 40 jaar geleden, zijn de vaartijden elke editie korter geworden door verbeteringen van het materiaal en betere weersvoorspellingen en navigatiesystemen. In 2006 was de winnende tijd nog maar een derde van die in 1978.

Omslagfoto: Bobostudio

 

 

Tags: , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten