Actueel

Ronde om Noord-Holland start voortaan vanuit Lelystad

16:45

Na ruim 20 jaar dient Muiden niet meer als starthaven voor de YSY Ronde om Noord-Holland. De Batavia Haven in Lelystad is vanaf 2019 het nieuwe startpunt van de wedstrijd. De reden voor deze beslissing is de overlast die het fonteinkruid met zich meebrengt. De helft van de deelnemers liep tijdens de wedstrijd vast of ondervond hinder door de waterplanten. Hierdoor werd het steeds moeilijker om een eerlijke Ronde om Noord-Holland te varen.

Al eerder werd het startgebied noodgedwongen verder verlegd om nog enigszins te ontsnappen aan de problemen die het fonteinkruid met zich meebrengt. Maar, zoals veel deelnemers hebben gemerkt, dit is geen oplossing. Na overleg met een projectgroep heeft de Ronde-organisatie besloten om vanaf volgend jaar de Batavia Haven in Lelystad als starthaven te gaan gebruiken.

De havenmonding van de Batavia Haven

Een baan vrij van fonteinkruid

De organisatie neemt met pijn in het hart afscheid van de starthaven in Muiden, maar is ook van mening dat de Batavia Haven een goed alternatief is die vele mogelijkheden biedt. Het startgebied komt dicht bij de haven, waardoor de aanvaartijd kort zal zijn. Na de start op het Markermeer zal er een wedstrijdbaan zijn, geheel vrij van fonteinkruid, richting Enkhuizen.

De wedstrijd wordt jaarlijks gezeild op het Markermeer, het IJsselmeer, de Westelijke Wadden en de Noordzee. Op 21 en 22 juni zal de editie van 2019 worden gehouden. Vanaf 1 maart is het mogelijk om je in te schrijven voor de Ronde om Noord-Holland.

Tags: , , Last modified: 30 december 2018
Sluiten