Actueel

Rijn bereikt laagste waterstand ooit

16:28

De waterstand van de Rijn bij peilstation Lobith was lager dan ooit tevoren. Maandagmiddag was het peil 6,81 meter. Dat is acht centimeter onder het record dat stamt uit 2011. Toen was de waterstand in de Rijn 6,89 meter. Rijkswaterstaat berekent een daggemiddelde van de waterstand door elke tien minuten te peilen hoeveel water er in de rivier staat.

(c) Dolf Deighton

Kleinere ladingen

De binnenvaart lijdt al maanden schade door de lage waterstand in de grote rivier. Het is namelijk zo dat hoe lager de waterstand, hoe minder je als schipper kunt laden. “Voor ons betekent het onder andere veel lading achterlaten en containers niet mee kunnen nemen”, vertelt binnenvaartschipper Dolf Deighton. “Normaal gesproken kan ons schip 3350 ton laden, maar nu is dat maar 1000 ton. Daarnaast zijn de wachttijden langer op de terminals, omdat er meer schepen nodig zijn om de partijen weg te kunnen zetten.”

Haveningang bij Leimersheim. (c) Dolf Deighton

Havens zijn moeilijk bereikbaar

“Maar ook voor de pleziervaart is deze lage rivierstand erg vervelend”, zegt Dolf. “Jachthavens zijn moeilijk of niet bereikbaar. Daarnaast is de vaargeul heel smal, waardoor er sneller problemen kunnen ontstaan tussen beroepsvaart en pleziervaart.”

Naast dat de havens lastiger in te varen zijn, werd de pleziervaart eerder ook op andere nadelige manieren geconfronteerd met de aanhoudende droogte. Zo openden verschillende sluizen minder vaak dan normaal om onder andere verzilting tegen te gaan.

Regen, regen, regen

Rijkswaterstaat hoopt op veel regen in Duitsland en Zwitserland, zodat de lage waterstand in de grote rivieren eindelijk weer kan stijgen. Ter vergelijking: dit jaar was in januari, bij hoog water, het gepeilde water in de Rijn ruim veertien meter boven NAP.

 

Omslagfoto: Dolf Deighton

Tags: Last modified: 29 augustus 2018
Sluiten