Actueel

Profiel: Simeon Tienpont (Team AkzoNobel)

09:15

Simeon Tienpont (35) is de schipper van het Nederlandse Team AkzoNobel in de aankomende Volvo Ocean Race. Om meer te weten te komen over deze persoonlijkheid heeft Zeilen een korte (zeil)biografie over hem geschreven. De komende weken zullen ook de profielen van de andere schippers verschijnen.

Tienpont is op 20 januari 1982 geboren in het Zuid-Hollande Dirksland. Op zesjarige leeftijd stapt hij voor het eerst in een optimist. Tienponts échte zeilcarrière begint als bemanningslid aan boord van de ABN Amro II in de Volvo Ocean Race van 2005-06. Het team eindigt als vierde in het eindklassement. ABN Amro II vestigt tijdens de race een record door in 24 uur een afstand af te leggen van 563 zeemijl.

Winnaar

Team AkzoNobel seatrials. Foto: Amalia Infante/Volvo Ocean Race

Later maakt Tienpont de overstap naar de America’s Cup. Hier dient hij als grinder aan boord bij Team BMW Oracle Racing. Zij winnen deze zeilrace in 2010. Daarmee is Tienpont één van de weinige zeilers die de America’s Cup weet te winnen tijdens de allereerste deelname. Hij blijft bij het team en zeilt in 2013 als boat captain opnieuw mee in dezelfde cup. Het team, dat nu Oracle Team USA heet, weet nog een keer de titel te behalen, waarmee Tienpont óók de unieke prestatie levert om de America’s Cup twee keer op rij te winnen.

Tienpont verwerkelijkt zijn grote droom door gedurende de dertiende editie schipper te zijn aan boord van een Volvo Ocean Race-boot. Het is de derde keer dat hij meedoet aan deze prestigieuze zeilrace. In 2014-15 zit hij aan boord bij Team Vestas Wind als trimmer. Nadat Tienpont zijn eerste editie van de Volvo Ocean Race in 2006 had voltooid, is hij teruggegaan naar school. Naast één van de beste zeilers afkomstig uit Nederland, is hij ook scheepsarchitect en -ingenieur.

Bekijk ook: Tienpont vertelt over de veiligheidstraining van Team AkzoNobel

 

(Zeil)biografie:

Charles Caudrelier (verschijnt op: 3 oktober)

David Witt (verschijnt op: 5 oktober)

Xabi Fernández (verschijnt op: 10 oktober)

Charlie Enright (verschijnt op: 12 oktober)

Bouwe Bekking (verschijnt op: 17 oktober)

Dee Caffari (verschijnt op: 19 oktober)

Coverfoto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Tags: , , Last modified: 5 oktober 2017
Sluiten