Actueel

Profiel: Charles Caudrelier (Dongfeng Race Team)

09:20

Dongfeng Race Team crew portraits. Charles Caudrelier

Charles Caudrelier (43) is de schipper van het Chinese Dongfeng Race Team in de aankomende Volvo Ocean Race. Om meer te weten te komen over deze persoonlijkheid heeft Zeilen een korte (zeil)biografie over hem geschreven. De komende tijd zullen ook de profielen van de andere schippers verschijnen of deze zijn al onlangs gepubliceerd.

Caudrelier is op 26 februari 1974 geboren in het Franse Parijs. Zijn eerste grote zeilwedstrijd is in 1998, de Tour de France a la Voile. In 1999 neemt hij deel aan de Solitaire du Figaro, die hij als negende positie in het eindklassement én als beste ‘nieuwkomer’ weet af te sluiten. Twee jaar later wint Caudrelier met Fransman Gildas Morvan de eerste editie van de Trophée BPE en ook de Ronde van Bretagne.

Schipper Caudrelier (2015) vaart langs het Deense Jutland. Foto: Yann Riou/Dongfeng Race Team

Jongensdroom

Hij herinnert zich nog goed dat hij als kind naar Eric Tabarly en Peter Blake keek in deze race. Destijds kon hij natuurlijk nooit weten dat hij ooit jaren later zelf op de kapiteinspositie zou staan. Op een gegeven moment kreeg Caudrelier het gevoel dat hij van rol moest veranderen en zelf de leiding wilde nemen. Hij is van mening dat de functie als schipper een enorme verantwoordelijkheid is en het veel van je vergt als mens.

Dit wordt de derde keer dat Caudrelier deelneemt aan de Volvo Ocean Race. In de race van 2011-12 zit hij als wachtleider en trimmer aan boord bij Groupama 4, het Franse team dat de race wint. De editie daaropvolgend, 2014-15, is Caudrelier de schipper aan boord van het Dongfeng Race Team. Hij wint twee etappes en eindigt als derde in het eindklassement. Wie weet lukt het hem dit keer om onder zíjn leiding voor de grote overwinning te zorgen en de beste podiumplaats te veroveren.

 

(Zeil)biografie

Zie ook: (Zeil)biografie Simeon Tienpont

David Witt (5 oktober)

Xabi Fernández (verschijnt op: 10 oktober)

Charlie Enright (verschijnt op: 12 oktober)

Bouwe Bekking (verschijnt op: 17 oktober)

Dee Caffari (verschijnt op: 19 oktober)

Eind juni dit jaar sprak Zeilen met Charles Caudrelier en vroeg hem onder andere naar zijn beweegreden om Nederlands zeilster Carolijn Brouwer aan zijn team toe te voegen (02,30).

Coverfoto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

 

Tags: , , Last modified: 5 oktober 2017
Sluiten