Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Wereldzeilen

Prada nieuwe sponsor van de America’s Cup

12:13

2013-07-11 12:04:57 epa03784639 Luna Rossa Team Italy takes sail on the race course of the Louis Vuitton Cup Challenger Series round robin in the San Francisco Bay in San Francisco, California, USA, 11 July 2013. Luna Rossa sailed the course for points. EPA/JOHN G. MABANGLO

Het modemerk Prada wordt de nieuwe sponsor voor de 2021-editie van de America’s Cup schrijft NZ Herald. De Italiaanse zeilwebsite Vela schrijft dat Prada – de hoofdsponsor van het zeilteam Luna Rossa – het stokje overneemt van Louis Vuitton als belangrijkste sponsor. Volgens Vela wordt de Louis Vuitton Cup, waarvan de winnaar later tegen titelverdediger Emirates Team New Zealand (ETNZ) in de America’s Cup zal racen, omgedoopt naar de ‘Prada Cup’.

Grant Dalton

Grant Dalton. Foto: David Rowland

Veranderingen

Ondanks dat alle doorgevoerde veranderingen pas op 30 november bekend zullen worden gemaakt, zijn er wel al een aantal wijzigingen bevestigd door zeillegende Grant Dalton. Zo beaamde ETNZ-baas Dalton in de Italiaanse krant La Stampa onlangs dat fietsers geen deel zullen uitmaken van de volgende America’s Cup. Het Kiwi-team’s dat de wereld kennis liet maken met deze pedaal-aangedreven innovatie, was een van de belangrijkste factoren in de verrassende overwinning van ETNZ in Bermuda afgelopen juni.

Fysieke uitputting

ETNZ

De crew van ETNZ baarde afgelopen juni opzien door hun fietsactiviteit Foto: Cj Gunther

Een punt van kritiek op de spectaculaire high-tech catamarans was dat drie van de zes bemanningsleden niks anders deden dan hydraulisch druk opbouwen om het schip zo snel mogelijk te laten gaan. De fietsinnovatie moest deze crewleden fysiek minder uitputten en enigszins ontlasten.
ETNZ en uitdager team Luna Rossa steken niet onder stoelen of banken dat zij graag weer terug zouden willen gaan naar de meer traditionele elementen van de America’s Cup. De factoren die ETNZ naar de eerste plaats brachten dit jaar.

Monohull

Oudere AC-catamarans mogen nu wellicht met pensioen. Foto: Luna Rossa/Studio Borlenghi

Zo’n twee weken terug werd duidelijk dat ETNZ de volgende America’s Cup in een monohull gaat varen. Sommigen gaan ervan uit dat het om een foiling monohull gaat, maar dat zal pas op 30 november worden bevestigd. Tevens zei Dalton dat de nationaliteitsregel, die maanden geleden bekend werd, alleen voor de bemanningsleden gaat gelden. Slechts een bepaald percentage van de crew mag een paspoort hebben afkomstig vanuit een concurrerend land.

ETZN viert de overwinning. Wellicht bezorgt de monohull het team in 2021 ook een eerste plaats… Foto: John G. Mabanglo

Lees ook: Monohulls voor de 36e America’s Cup

Coverfoto: John G. Mabanglo

Tags: , Last modified: 22 september 2017
Sluiten