Actueel

Pim van Vugt Europees kampioen Javelin

Pim vaart in (bijna) alles waar een kiel onder zit: “ik vind eigenlijk alle wedstrijdklassen wel leuk”

11:36

Europees kampioen Javelin

Eind juli streden 19 teams in Workum om het Europees kampioenschap in de Javelin klasse. Voor het eerst in 20 jaar ging een Nederlands team er met de winst vandoor: Pim van Vugt wist samen met Wouter Stiphout het felbegeerde goud binnen te slepen. “We hebben elke dag een goed windje gehad”, vertelt Pim, de kersverse Europees kampioen Javelin. “Op de tweede dag was er zelfs iets teveel wind, waardoor we een wedstrijd minder hebben gevaren.” De concurrentie kwam vooral van de Duitsers die al tientallen jaren actief zijn in deze klasse. Desondanks wist het Nederlandse team acht wedstrijden te winnen, waardoor al voor de start van de laatste wedstrijddag bekend was dat het duo de winst in handen had.

Niet kunnen kiezen

Naast zijn eigen Javelin, nummer 405 uit 1978 die hij normaal gesproken met zijn zus vaart, zagen we Pim op de Olympische Spelen in de 49er. Hij vaart wedstrijden in de RS500 en heeft ambities in de SB20. Ook won hij in het voorjaar het ONK sprint in de Solo klasse.

Pim wordt van elke wedstrijdklasse wel enthousiast: “het liefste heb ik ze allemaal en kan ik zo alle wedstrijden af. Ik vind het enorm interessant om weer een bootje uit te vogelen en te voelen en ontdekken hoe die werkt. Ook leer je dingen die je weer kunt meenemen naar een andere klasse. Dat geldt zeker niet voor alles: zo staan bijvoorbeeld de tactische beslissingen tijdens het spinnakeren met de Javelin ver af van het voor de wind varen met de RS500. Maar de techniek die je in de RS500 gebruikt kun je weer heel goed toepassen in de Musto skiff en wat ik geleerd heb in de 49er zie je terug in beide klassen. Het zet je in ieder geval aan het denken.”

Pim en zijn zus vormen normaal gesproken een team in de Javelin

Met de paplepel

Van jongs af aan gaat Pim mee op de boot van zijn ouders. Vanuit thuishaven Herkingen worden in de weekenden de eilandjes van het Grevelingenmeer ontdekt en in de zomervakantie gaat het gezin steevast zes weken met de boot op pad. Op zijn zesde stapt Pim in de Optimist en een paar jaar later is het hek van de dam: “wij hadden zelf een Simoun 445, maar we zaten ook in een 420 of Laser, echt vanalles. Lekker halve wind rondscheuren op de Grevelingen.

We hadden een leuke groep jeugd binnen de vereniging in Herkingen: wsv h2o. We zeilden samen wedstrijden en werden steeds beter. Op mijn zeventiende kochten mijn ouders een Laser en ben ik begonnen met wedstrijdvaren door heel Nederland. En later kreeg ik een uitnodiging voor het nationale jeugdteam. Overigens zijn meerdere mensen van die groep uit Herkingen nog altijd actief in het wedstrijdzeilen, zoals bijvoorbeeld Robin Jacobs die nu een RC44 programma doet”.

Pim en zijn zus in de optimist

Waarom Pim dit allemaal doet? “Dat is simpel. Wedstrijdzeilen is enorm leuk. Als ik ‘vrij’ ben van het 49er zeilen ga ik het liefst varen met een andere boot. Je bent weer even in een andere omgeving. Het is gezellig en het brengt me terug naar de basis. Dat herinnert me eraan dat wedstrijdzeilen vooral leuk is. Ik krijg vaak weer meer zin om 49er te zeilen als ik een weekend weg ben geweest met de Javelin. Ondertussen betekent ‘gewoon leuk’ wel dat ik de wedstrijden wil winnen hoor!”

Nieuw team in de 49er

Het was wel even slikken voor Pim toen stuurman Bart Lambriex vorig jaar na de zesde plek op de Spelen aangaf onvoldoende vertrouwen te hebben om samen door te gaan in de 49er: “Het uit elkaar gaan is natuurlijk niet leuk. Je hebt net een goed resultaat gevaren op de Olympische spelen, tegen de beste zeilers van de wereld. Dat gaf veel motivatie om door te gaan. Als je dan een week later hoort dat er geen vertrouwen in je is, verpest dat wel een beetje het gevoel en de ervaring die je net heb gehad. Maar het is niet anders, het was zijn beslissing en daar moet ik mee leven.

In de 49er ben ik eigenlijk nog maar net begonnen, de meeste teams op het varen al jaren met elkaar. Ik maak nog altijd stappen en wil niets liever dan weer meedoen op het hoogste niveau. Ik ben trots op hoe ik met de situatie ben omgegaan en op waar Scipio (Houtman, red.) en ik nu staan. Het is namelijk niet alleen dat ik niet meer met Bart zeil, maar voor mij is ook de ondersteuning van de coach weggevallen. Gelukkig mogen Scipio en ik gebruik maken van Alain Sign; hij deed de dames tijdens de afgelopen Spelen en doet nu de jeugdploeg. Daarnaast helpt hij ons. Er is werk aan de winkel om de stap naar de top 10 te maken, maar ik geloof nog altijd dat het mogelijk is.”

Samen met Scipio Houtman in actie in de 49er © Sailing Energy / Princesa Sofía Mallorca

Op de vraag of hij zichzelf in de toekomst ook ziet toerzeilen komt een volmondig ja: “met mijn vriendin door Nederland toeren lijkt me heel erg leuk. Ik zou haar graag willen laten zien hoe gezellig, relaxt en mooi zo’n zeilvakantie in Nederland kan zijn. Maar dan moet ik niet teveel ‘projectjes’ blijven verzinnen…”

Uitslag Europees Kampioenschap Javelin 2022 Workum

1. NED Pim van Vugt & Wouter Stiphout  8pt
2. GER Jens Schlittenhart & Rene Trebbes 18pt
3. GER Malte Riesner & Ralfs Wilhelms 21pt
4. GER Christian Wirtz & Thorsten Fisher 31pt
5. NED Wardo Dietrich & Bouwe Elzinga 43pt

De volledige uitslagen vind je hier.

Tekst: Liesbeth Brederode
Foto’s: privé-archief Wouter van Vugt, Sailing Energy

Tags: Last modified: 22 augustus 2022
Sluiten