Actueel

Oversteken met andermans boot

15:30

“Als er iets misgaat met de schipper, moet jij de boot en opvarenden veilig thuis zien te krijgen.” Marinus van Sijdenborgh stapt als reserveschipper aan boord van een 58-voets Hanse genaamd Callisto, voor een oversteek over de Atlantische Oceaan. De vriendinnen van de schippers gaan mee. Hoe ga je om met de verantwoordelijkheid voor boot, lijf en leden?

Het is hoog zomer als Janneke en ik bij de Karwei in Leiderdorp staan om materiaal voor ons nieuwe huis af te rekenen. “Moet jij niet zeilen?” Ik draai me om. “Leon! Da’s lang geleden!” Ik stel Janneke aan hem voor: “Ik zag Leon voor het laatst in 2016 op Gran Canaria toen hij als schipper voor de Zeezeilers van Marken Westwind naar de overkant voer.” Leon valt met de deur in huis: “Heb jullie zin om mee te gaan in december om een Hanse 588 weg te brengen naar de Carieb? Mijn vriendin Saskia gaat ook mee. Denk er rustig over na, laat maar weten!”

Ervaring

Natuurlijk wil ik dat! Ik ben bijna 365 dagen per jaar bezig met zeilen. Zou mijn wederhelft ook willen? Heb ik nog extra kennis nodig voor deze oversteek? Leon is commercially endorsed RYA Yachtmaster Ocean en heeft al acht oversteken op zijn naam staan, waarvan meerdere als schipper. Mijn oceaanervaring is beperkt tot een oversteek van de Azoren naar Nederland op 60-voeter Pooh. Toen woei het vrijwel non-stop rond de 35 knopen schuin van achteren en waren we ook met z’n vieren. Maar toch, stel dat er iets met Leon gebeurt, dan ben ík de schipper.

(c) Saskia Appels

Mallorca

Eind september maken we op Mallorca kennis met Callisto. Eerste indruk: groot, breed, enorme buiskap en dito bimini. Alle lijnen zijn naar achteren geleid, richting twee single-speed elektrische lieren, de boot is voorzien van boeg- en hekschroef, een rolgrootzeil en twee elektrische rollers voor genua en keerfok. Energie wordt opgewekt met een generator, voor de communicatie is er een laptop met satelliettelefoon en benedendeks is zo’n imposante stahoogte, dat je de handgrepen aan het plafond nauwelijks kunt aanraken. Niet wat ik me voorstelde als de boot waarmee ik voor het eerst de oceaan over zou steken. Die dag vraag ik Leon de oren van het hoofd en kijk in alle hoeken en gaten van de boot.
Al twee seizoenen heeft Leon Callisto onder zijn hoede. “Op de eerste beelden van de NOS over de orkaanschade op Sint Maarten zag ik de boot op zijn kant liggen,” vertelt hij. De verzekering vergoedde alles, maar wilde de boot niet meer in orkaangebied hebben, waarop Leon hem zonder problemen met een deliverycrew naar Mallorca zeilde. “En nu moet-ie weer naar de Carieb.”

Zeilen 03/2019

Wil je lezen hoe de oversteek verloopt? Je vindt het artikel in Zeilen 03/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 20 maart verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Marinus van Sijdenborgh
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Tags: , , , Last modified: 7 maart 2019
Sluiten