Actueel

Orkaan Irma verwoest Sint Maarten

11:49

Gisteren raasde orkaan Irma over het eiland Sint Maarten. Zij richtte een grote ravage aan en heeft nu, op het moment van schrijven, al tien mensen het leven gekost. Het gevaar is nog niet geweken.

Nog geen 24 uur geleden trok de orkaan over het eiland dat zich in de Caraïbische Zee bevindt. Irma is een categorie 5 orkaan. Het is de zwaarste orkaan op de Atlantische Oceaan ooit gemeten met een gemiddelde windsnelheid van 295 kilometer per uur en windstoten rond de 360 kilometer per uur.

BVI's

Ook op Tortola (BVI’s) heeft Irma haar sporen achtergelaten zoals op de foto hierboven te zien is. Foto via Twitter @RobertGranfeldt

Verwoesting

Volgens Daniel Gibbs, voorzitter van de regionale volksvertegenwoordiging van Sint Maarten, is 95 procent van het eiland verwoest. Momenteel verplaatst Irma zich verder in de richting van Florida en zwakt de storm nog nauwelijks af. De Koninklijke Marine is met twee schepen vanuit Aruba en Curaçao onderweg naar Sint Maarten. Er wordt verwacht dat zij hier vandaag (donderdag) zullen arriveren.

Door de gebrekkige communicatiemiddelen is de omvang van de schade nog niet bekend. De verwoesting is naar verwachting groot.

Gevaarte José

Ondertussen ligt er wellicht nieuw gevaar op de loer: orkaan José. Het is mogelijk, volgens sommige voorspellingen, dat zij hetzelfde pad volgt als Irma. José kan uitgroeien tot een orkaan van categorie 2 of 3 en dat zou windstoten kunnen betekenen van 150 tot 170 kilometer per uur.

Sint Maarten

Foto: Lionel Chamoiseau

Orkaanseizoen

Van eind mei tot begin december is het orkaanseizoen in het Caraïbisch gebied. In deze periode is het zeewater warm genoeg, minstens 27 graden Celcius, om stormen van dit formaat te laten ontstaan. Hoe hoger de watertemperatuur, des te meer waterdamp de lucht kan bevatten die als ‘aanjager’ fungeert voor orkanen.

Storm omzeilen

De meeste zeilers weten precies wanneer ze zich wel en niet in bepaalde gebieden moeten begeven met het oog op tropische stormen en orkanen. Ervaringsdeskundige Hennie ten Dam vertelt: “Als je je als zeiler nu in dat orkaangebied bevindt, is het je eigen schuld. Het is bekend dat dit soort stormen zich voordoet in deze periode van het jaar. En als je er toch bent: je had kunnen vluchten. De orkanen worden namelijk van tevoren voorspeld. Zij verplaatsen zich veel minder snel, met zo’n vijf knopen per uur, over zee dan dat een zeilschip dat doet. De schippers hebben dus genoeg kans om de orkanen te letterlijk omzeilen. Zelf bevond ik me onder andere in 1999 in de Carieb en werd ik overvallen door weerfenomeen orkaan Lenny. Deze cycloon verplaatste zich tegen de wind in en was afkomstig vanuit de Golf van Mexico. Gelukkig wisten we op dat moment al van de storm af en wijzigden we onze koers, zodat we niet in de problemen raakten. Mijn advies is: denk goed na, let op en ga gevaar uit de weg.”

Coverfoto: Mediacentrum Defensie

Tags: , Last modified: 20 oktober 2017
Sluiten