Actueel

Onstuimige start St. Maarten Heineken Regatta door oorlog Oekraïne

Niet alle teams zijn welkom op de 42e Heineken Regatta

10:00

Terwijl de locals op Sint Maarten druk bezig zijn om het eiland Heineken Regatta-proof te maken, buigt de organisatie zich over de oorlog in Oekraïne. De Heineken Regatta is een internationaal zeilevenement waar zeilers al ruim 40 jaar welkom worden geheten op het eiland Sint Maarten. Maar dit jaar loopt de start van de race net even anders.

 Afkeur

Drie dagen voor de start van de race, op 1 maart 2022, verschijnt er een persbericht op de website van de St. Maarten Heineken Regatta:

‘De organisatie keurt de inval van Rusland in Oekraïne af. Dit betekent dat Russische en Wit-Russische teams niet welkom zijn bij de wedstrijd. De St. Maarten Heineken Regatta volgt hiermee de lijn die is ingezet in de mondiale sportwereld, aangevoerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de internationale zeilfederatie World Sailing.’

Samen zeilen in vrede

Hoe graag de organisatie ook wil dat zeilen los zou staan van politiek, de huidige situatie zorgt ervoor dat dit onmogelijk is. Daarom besluit de St. Maarten Heineken Regatta dit jaar geen Russische of Wit-Russische teams te ontvangen. De beslissing is niet bedoeld om individuen te straffen of te verbannen, maar om de integriteit van alle deelnemers te waarborgen. 

“We hopen dat we bij de 43e editie van het evenement weer teams uit alle landen kunnen verwelkomen om samen in vrede te kunnen zeilen”, aldus de organisatie. Maar tot die tijd zullen ze achter de besluiten staan van World Sailing.

Tags: Last modified: 8 maart 2022
Sluiten