Actueel

Oproep uit Hoorn: “Havenmeesters, adopteer schepen van de bruine vloot!”

11:00

De bruine vloot wordt hard getroffen door het coronavirus, want de inkomsten zijn volledig weggevallen. Boekingen worden geannuleerd of verschoven en het is nog maar de vraag wanneer de trossen weer los mogen. “Jarenlang hebben wij met heel veel plezier genoten, en gebruik gemaakt van deze maritieme historie en tomeloze inzet van de schippers”, zegt Wijnand Baerken, gemeentelijk coördinator van de havens in Hoorn. “Wij vinden het nu tijd dat we iets terug gaan doen voor deze mannen en vrouwen. We roepen andere havens op ons daarin te volgen.”

Normaal gesproken is dit seizoen het moment dat de bruine vloot de wind in de zeilen heeft en het geld verdient. Dit jaar is dat helaas heel anders. “Daarom roept Havens Hoorn andere gemeenten op om ook te overwegen om een aantal schepen te gaan adopteren”, vertelt Wijnand. “Het idee is dat we de schippers voor één heel jaar, startend 1 juni 2020, willen gaan ‘ontzorgen’ door de schepen kosteloos een ligplaats aan te bieden, al dan niet voorzien van aansluitingen. Daarnaast hebben wij als gemeenten sterke communicatie- en marketingteams. We kunnen onze krachten bundelen en samen met Holland boven Amsterdam (HBA), het ontwikkelingsbedrijf en Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) de komende winter een keiharde marketingcampagne opzetten zodat de vloot in ieder geval in 2021 weer vol onder zeil kan.”

De schippers ontzien

Op zaterdag 2 mei is er vanuit Hoorn een brief verstuurd naar de IJsselmeer, Markermeer en Waddenzee gemeenten waarin Havens Hoorn dit initiatief uiteenzet. “Ik ga ervan uit dat alle aangeschreven havens hieraan mee gaan doen en de schippers van de bruine vloot in hun lasten kunnen en willen ontzien. Dan zorgen we er gezamenlijk voor dat de bruine vloot blijft varen!”

Lees ook: Blijft zo de vaart in de bruine vloot?

Tags: , , , Last modified: 4 mei 2020
Sluiten