Actueel

Nu in Zeilen: Gezonde gekte?

08:00

Je moet er misschien een beetje gek voor zijn: 40, 50 of 60 kilometer zeilen, jagen, bomen en peddelen in een open bootje door Friesland. Met onderweg obstakels als prikkeldraad, hobbelige polderdijken, smalle bruggen en verraderlijke ondieptes. Best veel zeilers blijken gek: deze zeilmarathons zijn razendpopulair.

Iedere grote, zichzelf respecterende stad heeft wel een marathon waarbij hardlopers hun krachten meten over een parcours van 42,2 kilometer. Voor de echte watersporters is er een alternatief dat zich deels op het water en deels in de weilanden van Friesland afspeelt: de zeilmarathon.

(c) Jitske Weijers-Velstra

Honderden deelnemers

De Briorace en de Grouster Zeilmarathon zijn razend populair. Al sinds lange tijd worden deze marathons jaarlijks georga­ niseerd door Watersportvereniging Onder Ons uit Terherne (Briorace) en Koninklijke Watersportvereniging Frisia uit Grou (Grouster Zeilmarathon). De opzet is heerlijk eenvoudig: in een open boot met strijkbare mast vaar je in één dag met behulp van zeil en spierkracht zo snel mogelijk een route van tientallen kilo­ meters. Er starten verschillende klassen: de vrije klasse, wedstrijdboten, een klasse voor vrouwenboten en – vanwege de grootte van het veld – meerdere Polyvalk­ klassen.
Mient (eerder frequent deelnemer aan de Grutte Pier Race, zie kader), Pieter (twee meter lang en fervent catamaranzeiler) en Gerben (met de nodige Briorace­bagage) kiezen sinds vijf jaar voor de Grouster Zeil­ marathon. Onderweg fantaseren ze over meer, verder en zwaarder. Deze Grouwster race is een echte monstermarathon…

Schemer

Het schemert nog als we de steiger opstappen. Onze gedempte woorden maken wolkjes in de lucht. In de verte vaart een vroege Valk. De opkomende zon licht het kantige silhouet van het gaffeltuig scherp uit. Een kille koelte fluistert rimpels in het vlakke meer.
We vinden onze Valk in de verste box en beginnen met de voorbereidingen die we al zo goed kennen: het prepareren van een snel strijksysteem, het bevestigen van het boegnummer en het vastknopen van de klassevlag aan de gaffel.
Langzaam vullen ook de andere boten zich met fanatiekelingen. Nog één uur tot de start van de vijfde Grouster Zeilmarathon.

Zeilen 10/2019

Hoe verloopt de zeilmarathon? Wat wordt er bedoeld met het ‘E-woord’? En kun je wel wat verschillende zeilmarathontips gebruiken? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 23 oktober verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Christiena Sikkema
Tekst: Gerben Bergsma

Tags: , , , , , Last modified: 8 oktober 2019
Sluiten