Promo

Friesland opent het watersportseizoen!

11:23

Het vaarseizoen komt er aan! Ook zo’n zin gekregen om te gaan varen nu de eerste mooie voorjaarsdagen voorbij zijn gekomen? Goed nieuws. Vanaf het laatste weekend van maart draaien de bruggen en sluizen in Friesland weer volgens het reguliere regime. De sluisbediening neemt de coronamaatregelen in acht, dus je kunt veilig op pad. Tijd om de boot te poetsen en te water te laten, want Friesland verwelkomt je graag.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met: 

Zwerven op z’n Fries

De Dikke van Dale definieert ‘zwerven’ als rondtrekken zonder vaste verblijfplaats. Friezen doen dat op hun eigen manier en net even anders dan de rest van de wereld. Je boot brengt je naar een steiger of aanlegplek. Dat is de perfecte uitvalsbasis, ús honk, om het unieke landschap te beleven en de rust en ruimte te ervaren. Dat  Friesland dé provincie is om in te varen,  staat als een paal boven water. In het watersportseizoen stromen de bootjes de steden binnen, dobberen ze langs de steigers en aanmeerplekken en in de havens wiegen de masten heen en weer.  Je boot brengt je op onontdekte plekken die uitnodigen om te gaan zwerven over het water.  Wist je dat  je  nóg meer ziet van de provincie  door juist van je boot af te stappen?

Gratis aanlegplaatsen

Midden in de Friese natuur zijn plekken waar je gratis kan aanmeren. Je mag drie dagen op zo`n plek blijven liggen. Met de boot als thuisbasis kun je op pad om de omgeving aan de wal te ontdekken. Daar ligt een ongekend goed knooppuntennetwerk voor zowel fietsers als wandelaars op je te wachten. Friezin en wereldkampioen in de Laser Radial Marit Bouwmeester:

Wat natuurlijk niet mag ontbreken tijdens zo’n ontdekkingstocht zijn de fietsroutes rondom Nationaal Park De Alde Feanen, waarbij je meerdere keren met een pontje moet oversteken.

Meer zwerftips van Marit vind je hier.

Elf steden

Lig je in de buurt van één van de elf Friese steden, loop dan eens de 11Fountains route. Elke stad heeft een eigen fontein en elke fontein heeft zijn eigen verhaal en is het startpunt van de wandelroute. Als je genoeg gezien hebt, gooi je de trossen weer los en kies je het ruime sop om verder te zwerven. Hopelijk brengt je tocht je langs één van de vele horecagelegenheden pal aan het water en kan je genieten van Friese gastvrijheid.

Met zoveel water in de regio, is er keuze voor iedere watersporter. Kitesurfers halen hun hart op bij Workum of de Mirnser Klif, surfers trekken naar de Waddeneilanden en zwemmers kunnen heerlijk recreëren bij de strandjes langs de kustlijn. Kanoën is het leukst in natuurgebieden zoals de Alde Feanen, terwijl suppers vanaf een supboard door de steden kunnen glijden.

Kijk hier voor meer routes en inspiratie.

Tags: Last modified: 8 december 2022
Sluiten