Actueel

Noord-Groningse kust ook bedolven onder containertroep

16:43

De kust van Noord-Groningen, van de Eemshaven tot Noordpolderzijl en mogelijk nog verder, is ook niet bespaard gebleven van het ‘waddendrama’. Hier zijn eveneens onder andere pompjes voor zeepflacons, schoenen, piepschuim en matrassen aangespoeld die afkomstig zijn uit de overboord geslagen containers. En het leed is nog niet geleden. Vanaf vanavond wordt er rondom het Waddengebied onstuimig weer verwacht, waardoor er hoogstwaarschijnlijk opnieuw spullen zullen aanspoelen.

De problemen zijn maandagochtend zelfs opgeschaald naar een GRIP4-incident. Een GRIP4 is de naam voor een werkwijze waarbij meerdere hulpverleningsdiensten en instanties betrokken zijn wanneer een incident een groot gebied betreft die de grenzen van gemeenten overschrijdt.

Vol met rommel

In Groningen hebben burgers het afgelopen weekend en vandaag de handen uit de mouwen gestoken om de Groninger kwelders van de troep te ontdoen. Weinig van de aangespoelde spullen waren nog bruikbaar en verdwenen dus zo in de vuilniszakken.

Het afgelopen weekend zijn er op de waddeneilanden Schiermonnikoog en Terschelling grote schoonmaakacties op touw gezet met vrijwilligers, militairen en eilanders. Dit zorgde ervoor dat de situatie op de eilanden ten opzichte van dit weekend is verbeterd.

Stormachtig weer

Voor vanavond en morgen wordt er stormachtig weer voorspeld. Het is springtij en door de harde wind staat het water erg hoog. Dit bemoeilijkt de opruimwerkzaamheden op de Wadden en het vasteland, maar er wordt mee doorgegaan zolang het weer het toelaat. Door de storm kunnen vier containers die op het rif zijn aangespoeld voorlopig niet worden geborgen.

In de nacht van 1 op 2 januari sloegen in totaal ruim 270 containers overboord van de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld. Hiervan zijn er meerdere aangespoeld aan land, vier liggen vast op het rif en een groot aantal containers is gezonken. De aankomende maanden zullen deze worden geborgen.

Is er strafbaar gehandeld?

Er wordt druk onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeluk. Hoe kon het schip zóveel containers verliezen? Is er strafbaar gehandeld? De Maritieme Politie is samen met de Inspectie van Leefomgeving en Transport de kwestie aan het onderzoeken. Waarschijnlijk zal hier pas na enkele weken tot maanden meer duidelijkheid over komen.

De kosten die het ‘waddendrama’ met zit meebrengt zijn hoog. Onlangs maakte MSC Mediterranean Shipping Company in een verklaring bekend alle gemaakte kosten te willen betalen die gepaard gaan met het verwijderen van de rommel die overboord is gegaan. De gevolgen voor het milieu worden minder makkelijk opgelost. Deze zullen nog vele tientallen jaren merkbaar zijn.

(c) Ecomare/Salko de Wolf/CC BY-SA 4.0

Dode zeehonden

Op verschillende plekken langs de kust op de Waddeneilanden zijn sinds zondag dode zeehonden aangetroffen. Toch is zeehondencentrum Pieterburen niet bezorgd over de gevonden dieren. Volgens een woordvoerder van het centrum is het aantal meldingen van dode zeehonden rond deze tijd van het jaar altijd hoger en wellicht omdat er nu zoveel wordt opgeruimd langs de kust worden de dode dieren eerder opgemerkt.

Pieterburen onderzoekt elke gevonden zeehond. Als je ook een dode zeehond ziet, vraagt het centrum je het volgende nummer te bellen: 0595 526 526 en vervolgens zo goed mogelijk de locatie door te geven.

Omslagfoto: Fred Licht

Tags: Last modified: 9 oktober 2019
Sluiten