Nieuws

Zware slag zeilsters Berkhout en Westerhof

PERTH - Zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben vrijdag bij de wereldkampioenschappen in het Australische Perth de kans op hun derde titel vergooid.

13:34

PERTH – Zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben vrijdag bij de wereldkampioenschappen in het Australische Perth de kans op hun derde titel vergooid.

PERTH – Zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben vrijdag bij de wereldkampioenschappen in het Australische Perth de kans op hun derde titel vergooid.

Het Nederlandse koppel maakte een vrije val van de derde naar de 11e plaats in het klassement van de 470-klasse. In de zevende race eindigde het duo als 28e en de achtste race liep uit op een diskwalificatie.

Berkhout reageerde zwaar aangeslagen: ”Het is heel lang geleden dat ik zo teleurgesteld was. We verliezen hier onze titel, terwijl we vanmorgen nog op de derde plaats stonden met een reële kans op goud.”

Ze hekelde de eigen strijdwijze: ”De start van de eerste race vandaag was niet gedurfd genoeg. Dan zie je dat het niet werkt. Als je kijkt naar de Israëliërs die bij de pin starten en weg zijn. Wij komen er niet lekker uit. We zien het allebei niet”, analyseerde Berkhout het debacle.

Aanvaring

Ook de tweede race mislukte finaal: ”In principe kunnen we ons goed resetten. Nieuwe race, nieuwe kansen, maar niet vandaag. En dan hebben we ook nog een aanvaring. Ik kan wel janken.” Na de aanvaring zeilden Westerhof en Berkhout nog wel hun strafrondjes, maar de internationale jury legde uiteindelijk een diskwalificatie op.

Coach Jacco Koops van de Delta Llyod Kernploeg was ook duidelijk over de prestaties van zijn pupillen: ”We hadden afgesproken minder conservatief en met meer overgave en lef te zeilen. Maar dat gebeurde niet en dan loop je achter de feiten aan.”

Oorzaak

Koop giste nog naar de oorzaak van de slechte resultaten van het koningskoppel: ”Ik heb wat gedachten, maar die moeten we eerst bespreken. We hadden hier wereldkampioen willen worden, mede ook om anderen niet te laten ervaren wat winnen is. Dat is zo een krachtige verslavende emotie. Iemand anders heeft straks die titel en dan ook die ervaring.”

Berkhout en Westerhof kunnen zaterdag de eer redden in race negen en tien. Ook de Laserzeilers Roelof Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg komen dan weer in actie voor race negen en tien.

Van Schaardenburg wil zich nog in de medalrace varen. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe zeilt eveneens zijn laatste twee fleetraces. De Texelaar gaat aan de leiding in het klassement.

© ANP

Last modified: 16 december 2011
Sluiten