Nieuws

Zijn jouw veiligheidsmiddelen aan boord nog niet over datum?

Denk aan je reddingsvest, brandblusser en noodseinvuurwerk

10:10

Waarschijnlijk denk je al na over de klussen die je nog aan boord uit wilt voeren voor je weer de zeilen gaat hijsen om mooie tochten te maken. Heb je er ook bij stilgestaan om te checken of je veiligheidsmiddelen aan boord al aan vervanging toe zijn? Een goed begin is het halve werk!

Check je reddingsvest

Natuurlijk is niks erger dan een reddingsvest dat niet naar behoren functioneert in geval van nood. Kijk als eerste of de banden en naden (en eventueel het schuim van je zwemvest) er nog degelijk uitzien en goed aanvoelen. Een opblaasbaar reddingsvest heeft niet het eeuwige leven. Controleer daarom goed wanneer de onderdelen vervangen moeten worden. Open het klittenband, de rits of drukknopen en check op het smeltcapsule welke datum erachter de woorden ‘replace by’ staat. Deze capsule zorgt ervoor dat het vest vanzelf opblaast als je te water raakt, wordt geactiveerd door een zoutpil of stukje papier. Deze mechanismen hebben een indicatoren, die een groene kleur horen te hebben. Zijn die rood? Dan weet je dat het patroon al verbruikt is.

CO2-patroon
Op het CO2-patroon staat een productiedatum vermeld en in de handleiding vind je wanneer deze vervangen dient te worden. Is het het patroon doorboord of verroest? Dan is het toe aan vervanging. Een beetje vaseline aanbrengen, bijvoorbeeld bij de start van het winterseizoen, op de patroon en de schroefdraad beschermt tegen corrosie.
Op het patroon of etiket staat ook een gewicht, bijvoorbeeld 33 gram. Door het patroon te wegen weet je of hij nog vol is. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant om meer te weten te komen over de specifieke eigenschappen van je vest.
Let op als je de smeltcapsule en CO2-patroon gaat vervangen, dat je checkt voor hoeveel Newton de onderdelen geschikt zijn.

Je kunt zelf kijken of je reddingsvest nog een seizoen mee kan, maar je kunt er ook voor kiezen om deze door een expert te laten controleren. Vaak zijn reddingsvesten na 10 tot 15 jaar aan vervanging toe en worden ze niet meer gekeurd.

De twee indicatoren zijn groen.

Is je brandblusser nog in orde?

Heb je een brandblusser of andere blusmiddelen aan boord? Bij verschillende typen branden horen diverse blusmiddelen. Branden worden ingedeeld aan de hand van het brandende materiaal, in de brandklassen A tot en met F. Brandblussers hebben een sticker waarop in symbolen staat welk type brand ermee geblust kan worden. Neem geen risico en laat je blusmiddelen elk jaar keuren. Daarmee voorkom je ook eventuele problemen met de verzekering! Zelf kun je ook het nanometertje dat je op de brandblusser vindt in de gaten houden. Deze meet de druk van de inhoud. Staat de wijzer in het groen? Dan is de druk voldoende.

De druk is bij deze blusser in orde.

Is je noodseinvuurwerk nog up-to-date?

Ook noodseinvuurwerk is onderhevig aan een houdbaarheidsdatum. Het verschilt per middel en zelfs per model hoe lang je deze kunt bewaren. Zo zijn een rooksignaal (Pains Wessex Handsmoke Mk8A) 3,5 jaar geldig en datzelfde termijn geldt voor handstakellight (Pains Wessex Red handflare Mk8). En zijn ook led noodsignalen verkrijgbaar. Hierbij heb je te maken met batterijen waarbij je erop moet letten of deze bijvoorbeeld na 5 of 10 jaar aan vervanging toe zijn. Hetzelfde geldt voor de EPIRB. Controleer van dit noodsignaal ook of de batterij nog naar behoren werkt.

© Yvonne Ransijn

Tags: Last modified: 9 februari 2024
Sluiten