Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws

Zeiler omgekomen tijdens Clipper Round the World-race

15:33

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het Britse bemanningslid Andrew Ashman (49) van IchorCoal om het leven gekomen gedurende de Clipper Round the World Yacht Race. Ashman werd door de grootschoot buiten bewustzijn geslagen tijdens het reven van het grootzeil. Mogelijk heeft ook de giek hem geraakt, maar dit is nog niet bevestigd.

Andrew AshmanNa het ongeluk, is via de satelliettelefoon medische assistentie ingeroepen van Praxes Medical Group in Canada. De bemanning is Ashman te hulp geschoten en heeft gepoogd hem te reanimeren. Een arts assisteerde het team op afstand. Het lukte hen niet om Ashman weer bij bewustzijn te krijgen.

Het ongeluk gebeurde zo’n 120 zeemijl buiten de kust van Portugal, al koersend naar Brazilië. Op het moment van het ongeluk woei het zo’n zes beaufort. Het team van IchorCoal heeft na het drama koers gezet naar Porto om de overleden zeiler aan wal te brengen. De broer van Ashman is in Porto om hem over te brengen naar Engeland. De organisatie start een officieel onderzoek naar de doodsoorzaak.

Doorvaren of opgeven

Het team besloot gisteravond om na een stop door te zeilen in de race. Schipper Darren Ladd legt de keuze om door te varen uit: “Het is deels uit respect voor Andy dat we doorgaan en deels is het een manier om als team om te kunnen gaan na wat er is gebeurd. De enige manier waarop we het kunnen verwerken is om terug op de boot te springen en weer verder te zeilen, met Andy in onze gedachten en in ons hart.”

“Andy was het beste bemanningslid die je kon wensen. Hij heeft een onvergetelijke invloed op ons allemaal gehad, wat ook nooit vergeten zal worden. We gaan allemaal door een rouwproces, maar ik ben ontzettend trots op het hele team. We hebben de kans gehad om erover te praten en we hadden allemaal onze momenten, maar het feit dat we als een groep hetzelfde zeggen helpt ons om eruit te komen. We voelen en lijden allemaal op onze eigen manier, maar we komen er overheen als een team.”

Hoofdtrainer Mik Moore vervangt Andrew Ashman voor de tocht naar Rio. Wanneer het team weer vertrekt is nog niet bekend.

 

 

 

 

 

Tags: Last modified: 29 januari 2019
Sluiten