Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Noord-Frankrijk: Authentiek en Kleurrijk

12:14

Na de Vlaamse Banken wacht u het goede Franse leven. Hier gaan kapers, cultuur en croissants hand in hand.

Aan de vorm van de boei E11, die de ingang van de Zuydcotepas markeert, kunt u zien dat u in Frankrijk bent. Het is dé toegangsgeul tot de engte die naar Duinkerke leidt, de oorspronkelijke, Vlaamse naam van Dunkerque. De nadagen van dat eens zo grote graafschap Vlaanderen zijn nog lang niet voorbij. Net als dat de stad de wonden likt van operatie Dynamo en de teloorgang van scheepsbouw en visserij. Hoewel die laatste krijgt compensatie door de gloednieuwe mosselhangcultuur boven de Vlaamse Banken.

Duinkerken

Duinkerken

Haat/liefde met de zee
De lange vaargeul laat al doorschemeren dat Duinkerke, net als Brugge, er een eeuwenlange worsteling met de terugtrekkende zee op heeft zitten. Als u naar het stadscentrum loopt, moet u bedenken dat de zee ooit tot aan de plek kwam waar nu de oude dokken liggen. Een exponent hiervan is de eenzame viswinkel in het fraaie gebouwtje, La Halle, op de spuisluis: de Place du Minck. Laat de associaties maar los: Minck -> mijn -> vismijn -> visafslag.

Dat taalspelletje kunt u blijven spelen tot voorbij Boulogne. In Duinkerke ziet u heel wat Vlaamse Leeuwenvlaggen
wapperen en ook de menu’s van de eethuizen prijzen traditionele gerechten aan zoals Potj’esvleisch. Een gerecht dat teruggaat tot de veertiende eeuw, maar gelukkig heel vers gemaakt met diverse soorten – jawel – vlees. Recht tegenover de ‘mijn’ staat de Leughenaertoren, de basis van de vuurtoren die de florissante IJslandvisserij op kabeljauw van een paar eeuwen terug naar huis en thuis loodste. Duinkerke is bij het begin van WO II grotendeels verwoest. De geallieerde legers trokken zich hier terug voor een vlucht naar Engeland.

Vandaar dat de stad een schatkamer is van de postmodernistische bouwstijlen uit de jaren vijftig. En er hypermoderne gebouwen naast zeldzame statische huizen uit de vorige eeuwen staan. Zoekt u iets typisch, dan is de kapel van de Notre Dame des Dunes een tip. Ze staat in de schaduw van de Leughenaertoren en had ooit ongehinderd uitzicht over zee. In 1403 vinden de havenwerkers hier een bron en een Mariabeeld.

De Mariaverering is in het katholieke zuiden sterk verwant met de visserij en er zijn heel wat beelden op mythische manier uit zee opgedoken, de Ster der Zee of Stella Maris. Vandaag is dit gemoderniseerde kapelletje een rustpunt in de stad. De ex-voto’s aan de zoldering verbinden de visserstradities nog steeds met de zeevaart van vandaag.

Lees het hele artikel (6 pagina’s) In de Vakantie Special van Zeilen. In het artikel worden onder andere Duinkerken, Boulogne, Calais, Gravelines en Saint Omer belicht.

U vindt de Vakantie Special met meer dan 92 tips voor een geslaagde zeilvakantie dit weekend bij het Mei-nummer van Zeilen. Waarin ook België, Engeland en de Nederlandse Wadden, het IJsselmeer en Zeeland aan bod komen. Daarnaast worden gadgets belicht en de nieuwste Apps besproken. 

Last modified: 24 april 2013
Sluiten