Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zeilen onder het gewelf van een Utrechtse kelder

12:35

Meevaren op een duizend jaar oud schip in een Utrechtse kelder. Meevaren op een duizend jaar oud schip in een Utrechtse kelder. Het kan in het Centraal Museum. Daar wordt sinds dit najaar een interactieve geluid- en lichtshow geprojecteerd op het wrak dat in 1930 door de gesloopte zijmuur het museum in werd getild.

Nieuw leven
Geïnspireerd door de identiteit en verhalen van het schip maakte het Utrechtse kunstcollectief Monobanda de interpassieve lichtinstallatie Licht op Hout. Deze installatie beloont bezoekers om stil te blijven staan en zich mee te laten voeren in een reis duizend jaar terug. ‘Het schip is ons canvas en wordt zo opnieuw tot leven gewekt’, aldus het Monobanda.

Sensoren
Door middel van zeventien bewegingssensoren reageert het schip op bezoekers door middel van abstracte verhalen van licht en geluid. Krakende spanten volgen de golven langs de boeg. Wanneer bezoekers de donkere ruimte binnen lopen valt direct de sterke geur van het teerachtige conserveermiddel creosoot op. Afhankelijk van het aantal mensen in de ruimte zal het schip kiezen voor ingetogen communicatie, of juist een grootse vertoning. Maar communicatie draait om luisteren en aandacht. Pas als de bezoeker stilstaat zal het schip contact met je leggen en je belonen voor je aandacht.

Meer informatie op: www.centraalmuseum.nl www.lichtophout.nl

Last modified: 14 februari 2013
Sluiten