Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Wind spelbreker bij North Sea Regatta

20:28

De winnaar van de Swan60's Bronenosec ontmoet de winnaar van de Swan 45's Van Uden.

De laatste dag van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2013 kende een herhaling van vorig jaar. Toen maakte een hardnekkige zeevlam (mist) een vroegtijdig einde aan het wedstrijdprogramma, nu was de wind spelbreker. Na twee uur uitstel stak er een briesje op. Snel legde de wedstrijdorganisatie de boeien uit. Voordat de eerste klassen echter een halve mijl weg waren, was de wind weer weg en dreven de boten achteruit op de stroom. De wedstrijden werden vervolgens in zijn geheel afgeblazen. Dat betekent dat de uitslag van zondag ongewijzigd blijft.

Gevarieerde omstandigheden

De Delta Lloyd North Sea Regatta kende gevarieerde omstandigheden. Van regen en kou met een pittige wind op vrijdag naar een zonnige, maar winderige dag op zondag en complete windstilte op maandag. Tijdens het pinksterweekend is voor de Scheveningse kust gevaren voor de Yeomen Challenge Trophy (resultaat van de inshore races) en de overall prijzen in de North Sea Regatta (resultaten offshores en inshores opgeteld). De Soulmate van Frans Rodenburg won de wisselbeker van de Delta Lloyd North Sea Regatta, de overall prijs van alle klassen.

IRC1: Zoeken naar de juiste setting met nieuwe zeilen

De Il Corvo (Grand Soleil 43) van Astrid de Vin nam op zondag de leiding in het klassement over van de Elke (First 40). Het team won zowel de Yeoman Challenge Trophy als de overall prijs in de IRC1. “We hadden de eerste dag opstartproblemen”, vertelt De Vin. De offshores hebben we dualhanded gevaren en dit pinksterweekend met een compleet team. Dat was weer even wennen. Daarnaast hebben we een nieuwe set zeilen en dan is het even zoeken naar de juiste setting. We kregen de boot vrijdag niet aan het lopen. Niet alleen was de golfslag lastig, het was anders varen dan met de oude zeilen. Maar met drie wedstrijden per dag kom je er snel in. De tweede dag ging het al beter en voeren we twee eentjes en een tweede plek. Gisteren zeilden we drie paaltjes. We varen nu twee jaar met dit team, onderling kennen we elkaar goed en dat scheelt altijd. We zijn heel blij met deze prijs. Er is veel concurrentie in deze klasse, de eerste vier zitten altijd heel dicht bij elkaar. Dus dan is het mooi om te winnen.”

De Javelins zeilden tevens het Open Nederlands Kampioenschap.

Javelin: We hebben wat domme fouten gemaakt

In de Javelin klasse was de Delta Lloyd North Sea Regatta tegelijkertijd het Open Nederlands Kampioenschap. De beste Nederlanders waren Olav Kerssemakers en Marten de Groot die op de tweede plek eindigden, achter de Duitsers Jens en Jan Schlittenhard. “Het hele veld zat dicht bij elkaar”, aldus Kerssemakers. ‘De concurrentie was hoog, maar het blijft lastig om de Duitsers te verslaan. De twee broers zeilen al 30 jaar met elkaar, zij beheersen de boothandling zo goed. Marten en ik zeilen nu twee jaar samen en zijn niet ontevreden. Het gaat steeds beter, maar er zit nog steeds progressie in. We hebben wat domme fouten gemaakt. De eerste wedstrijd was er een misverstand of we twee of drie rondjes moesten maken. Een heleboel hebben er drie gevaren, een aantal twee. Wij dachten nog dat die eruit lagen, maar ze bleken het bij het rechte eind te hebben. Wij hebben dus een rondje extra gevaren en zijn alsnog als achtste geëindigd. De laatste wedstrijd gisteren lagen we twee rakken op kop, maar toen kwam de spinnaker onder de boot. Dat komt door vermoeidheid, het feesten hakt er ook in. We waren net iets te laat met het strijken en als dan je spi in het water komt, ga je van topspeed naar helemaal niets. Daarmee verloren we een kwartier, maar hebben nog vijf boten ingehaald en zijn toch nog zesde geworden in die race. Er is genoeg ruimte om ons te verbeteren.”

Uitstel

Geen wind: uitstel.

Overige handicapklassen

In de overige handicapklassen eindigden de Havoc (IRC2-3), Soulmate (ORC 1), Griel (ORC 2) en de Schaap Shipcare (ORC 3 – 4) op een eerste plek.

Eenheidsklassen

In de eenheidsklassen waren de Expecto (J109), Peak (Melges 24) met olympisch zilveren medaillewinnares Marit Bouwmeester, Van Uden (Swan 45) met Bouwe Bekking, Bronenosec (Swan60), Fraporita (J22), Merk Meester (J24), Ygg-Dra-Sill (Yngling), MXTC (Maxfun 25), Rivium (SB20), Non Plus Ultra (Efsix), NN (Contender) de besten.

Kitesurfen en catamarans

Er waren twee nieuwe klassen bij de Delta Lloyd North Sea Regatta vertegenwoordigd, de olympische catamaran Nacra17 en de kitesurfers. Voor de Nacra17 zeilers is dit evenement een mooie opmaat voor de wereldkampioenschappen Nacra 17 die van 20 tot en met 27 juli voor de kust van Scheveningen plaatsvinden. Kernploegleden Groeneveld/Begemann waren de beste in deze klasse. In de overige catamaranklassen wonnen Heemskerk/Tentij (F18), Vercouteren/Pieters (F16), Van Gorp/Van Gisbergen (Dart18) en Zwager/Schraven (Hobie16).

De kitesurfers kwamen alleen zondag in actie voor officiële wedstrijden, zaterdag waren er clinics. De windcondities waren perfect. 21 Kiters kwamen in twee klassen aan de start. Rolf van der Vlugt won bij de course raceboarders, een olympische parcours en Bram de Jeu bij de slalomraces.

Swan 60

Ter promotie van de Swan 60 klasse zeilden het Russische team Bronenosec (Gazprom) en het Duitse team SGM tegen elkaar. Volgens Tommaso Chieffi, tacticus van de winnende Bronenosec, is de Delta Lloyd North Sea Regatta en goede start van het seizoen. ‘Het is een goede gelegenheid om de nieuwe teamleden te trainen en nieuwe dingen te proberen. We wonnen de acht races wel, maar het Duitse team werd steeds beter en een steeds grotere concurrent voor ons.” Het Duitse team onder leiding van Robert Stanyek (Whitbread races en America’s Cup) is een trainingsproject voor jonge Duitse zeilers die opgeleid worden voor het offshore zeilen, in de zogeheten German Youth Offshore challenge. Tot het team behoren onder meer zeilers die hun sporen op de Olympische Spelen hebben verdiend.

Voor de uitslagen per klasse ga naar www.nsr.nl

Tekst Marjolein Brandt, foto’s Sander van der Borch.

Tags: Last modified: 20 mei 2013
Sluiten