Het schip van de toekomst, Energy Observer, zal van vrijdag 5 april tot en met zondag 14 april Amsterdam aandoen. Energy Observer is het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart onder leiding van kapitein, oprichter en zeiler Victorien Erussard en expeditieleider Jérôme Delafosse. De futuristische catamaran wordt elektrisch aangedreven door een mix van hernieuwbare energie en een systeem voor de productie van koolstofvrije waterstof uit zeewater.
Het schip maakt gebruik van energiebronnen die geen CO₂ uitstoten. Dit zijn bijvoorbeeld water, wind, zon en de warmte die de aarde uitstoot. Tijdens de stopovers worden de batterijen bijgeladen door de zonnepanelen en windturbines. Het schip stoot geen broeikasgassen en fijnstof uit en zorgt ook niet voor geluidsoverlast.
Zo werkt de Energy Observer:
Voor een schonere wereld
In het voorjaar van 2017 werd Energy Observer in het Franse Saint-Malo te water gelaten. Het gevaarte is 30,5 meter lang, 12,80 meter breed en weegt 28 ton. De kosten van het schip zouden naar schatting € 30 miljoen zijn geweest. Energy Observer is momenteel bezig met een zesjarige Odyssee voor de toekomst (2017 – 2022). Deze technologische en wetenschappelijke uitdaging heeft als doelstelling om geavanceerde technologieën te testen onder extreme omstandigheden, als voorloper op toekomstige energienetwerken, toepasbaar op land. Dit 6-jarige avontuur moet bewijzen dat een schonere wereld mogelijk is.
35ste stopover
Het schip vaart langs 50 landen, met 101 tussenstops. Amsterdam is de 35ste tussenstop van de futuristische catamaran. Op vrijdag 29 maart heeft het schip de haven van Antwerpen verlaten en is nu onderweg naar de hoofdstad van Nederland.
De NDSM-werf is de plaats waar de catamaran vanaf vrijdag 5 april tien dagen lang bewonderd kan worden door publiek. Rondom deze stopover worden er veel activiteiten georganiseerd. Iedereen kan kennismaken met het schip, de reis en de partners van Energy Observer. Ga jij een bezoek brengen aan het speciaal ingerichte expositiepaviljoen op het NDSM-terrein?
Frans Nederlandse kennisuitwisseling
Daarnaast dient deze tussentop als een moment van kennisuitwisseling tussen Frankrijk en Nederland op het gebied van klimaat.
Klik hier om meer informatie te lezen over de Energy Observer.
Bekijk hier een video van de Energy Observer:
Omslagfoto: Amadea k/CC BY-SA 4.0
Tags: Amsterdam, Energy Observer, Jérôme Delafosse, NDSM-werf, Victorien Erussard, Waterstofschip Last modified: 8 oktober 2019