Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Volvo Ocean Race onthult nieuwe one-design klasse

11:42

In het Franse Lorient heeft Knut Frostad, CEO van deVolvo Ocean Race, donderdag de nieuwe eenheidsklasse voor de komende twee edities. De toekomstige teams zullen met de speciaal door FarrYacht Design (USA) ontworpen high-tech 65-voeter de wereld rond racen. Door deze vernieuwing gaan de kosten van een competitieve campagne aanzienlijk omlaag en kan de vloot groeien tot 8-10 boten.

Volgens Frostad moet het nu mogelijk zijn om een competitieve campagne van minder dan 15 miljoen euro op te tuigen. De ‘ready to sail’ kosten van de boot, inclusief de zeilen voor de periode voorafgaand aan de race en de race zelf, zullen rond de 4,5 miljoeneuro liggen. Verdere besparingen zijn mogelijk door het bundelen van middelen. “We hadden een duidelijk doel voor ogen: het moet makkelijker en goedkoper zijn om deel te nemen aan de Volvo Ocean Race. Dit is een grote stap in die richting.”

Consortium

De bouw van dit 19,8 meter lange wedstrijdjacht vindt plaats bij een consortium van toonaangevende werven in Groot-Brittanniė, Frankrijk, Italiė en Zwitserland. Dankzij de overeenkomsttussen de Volvo Ocean Race, het ontwerpbureau en de scheepswerven zal het  minimale aantal van acht 65-voeters voor de komende twee races worden geproduceerd. “Deze introductie is een volgende mijlpaal voor een race die in haar 39-jarige geschiedenis nooit bang is geweest om vooruit te gaan. De overgang naar one-design geeft ons een enorme voorsprong in onze planning voor de komende twee races en geeft de Volvo Ocean Race een nog beter toekomstperspectief.” Ondanks dat de  nieuwe oceaanracer kleiner is, is ze wel instaat om vrijwel dezelfde snelheden als de huidige Volvo Open 70’s te bereiken. Het projectteam dat zich bezighield met het format voor 2014 consulteerde gedurende het proces zeilers, sponsors en belanghebbenden om tot de keuze van de eenheidsklasse te komen.

Kleinere bemanning

De bemanning van de nieuwe 65-voeter zal achtzeilers en een mediaman tellen. Dat zijn twee personen minder dan de huidige zeilteams hebben. Een damesteam mag tien zeilsters bevatten plus een Media Crew Member (MCM

Details over de route voor de volgende editie in 2014-15 worden in december 2012 aangekondigd. De zes teams in de huidige editie van de Volvo Ocean Race staan op het punt om aan de negende en laatste offshore etappe te beginnen. Op zondag 1 juli klinkt in Lorient het startschot, na de In-Port van zaterdag. De race zal eindigen op 7 juli met de finale in-port racein Galway, Ierland.

Tags: Last modified: 28 juni 2012
Sluiten