Actueel, Nieuws

VOC-replica Halve Maen aangekomen in IJmuiden

15:08

Halve Maen in IJmuiden. Robert Gort Fotografie - Westfries MuseumVOC-museumschip Halve Maen is aangekomen in Nederland. Op donderdag 23 april is het schip in de haven van IJmuiden vanaf het grote transportschip MS Traveller getakeld. De komende tijd wordt het schip klaargemaakt voor de feestelijke binnenkomst op zaterdag 23 mei in de haven van Hoorn.

Op 8 april is Halve Maen met MS Traveller vertrokken vanuit Newport. Na een overtocht van duizenden mijlen is het schip in IJmuiden aangekomen. Het schip is vervoerd door Sevenstar Yacht Transport, een van de sponsors van Halve Maen. Dit bedrijf is door het New Netherland Museum, de eigenaar van Halve Maen, in de arm genomen om het schip te vervoeren. Het New Netherland Museum heeft Halve Maen voor de komende vijf jaar in bruikleen gegeven.

Optuigen

Halve Maen in IJmuiden. Robert Gort Fotografie - Westfries MuseumVoor de reis is het schip afgetuigd. De stengen, de ra’s en de zeilen. Na de aankomst in IJmuiden wordt Halve Maen weer opgetuigd en klaargemaakt voor de feestelijke officiële ontvangst op zaterdag 23 mei in Hoorn. Vanaf 30 mei is Halve Maen voor het publiek te bezoeken. De boot ligt op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Bezoekers worden in een rondleiding van 45 minuten meegenomen door de bemanning. Vooraf reserveren is noodzakelijk, dat kan vanaf 15 mei via www.halvemaenhoorn.nl

Last modified: 29 april 2015
Sluiten