Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vijftig jaar Randmeer

11:56

Vijftig jaar Randmeer

De Randmeer bestaat 50 jaar. Reden dit weekeinde voor een feest.

De Randmeer bestaat 50 jaar. Reden dit weekeinde voor een feest.

Vijftig jaar Randmeer

Op zaterdag 2 juni brengt een 100-tal Randmeren admiraalzeilend op het Heegermeer een ‘groet’ aan de admiraal van de Randmeervloot, burgemeester Hayo Apotheker van Súdwest-Fryslân, aan boord van de historische palingaak Korneliske Ykes II.
Op zondag 3 juni worden er wedstrijden gevaren door de Randmeerdeelnemers.

Tijdens de feestelijkheden overhandigt Geert Wijma namens Jachtwerf Heeg een schenking aan de Stichting De Palingaak. “Wij willen zo de verbondenheid van Jachtwerf Heeg met dit bijzondere schip en de dorpsgemeenschap van Heeg benadrukken. Als Jachtwerf Heeg gaan we gedurende een periode van vijf jaar de instandhouding van het schip ondersteunen.”
De fameuze jachtarchitect E.G. van de Stadt won in 1958 met het ontwerp van de Randmeer een prijsvraag van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. In 1962 werd de eerste Randmeer bij E.G. van de Stadt in Zaandam gebouwd. In 1968 verhuisde de productie naar Jachtwerf Heeg van de familie Gerritsma. Hier werd de populaire boot steeds verder ontwikkeld. Begin 2010 werd Jachtwerf Heeg overgenomen door Randmeerzeiler Geert Wijma.
In de afgelopen 50 jaar zijn er bijna 2.000 Randmeren gebouwd, waardoor er een brede toer- en wedstrijdklasse is ontstaan. Door het comfort, de mooie lijn, de ruime kuip, de snelheid en de wendbaarheid is de Randmeer nog altijd ongekende populair. De laatste complete innovatie van het dek en kuip in 2008 zorgde ervoor dat de Randmeer aan de modernste maatstaven voldoet.

Jachtwerf Heeg stond op de HISWA 2012 met de Randmeer nummer 1 in goudkleur. Er is een speciale website gemaakt voor het jubileum met daarop vele historische verhalen: www.randmeer.nl/50jaar.

Last modified: 30 mei 2012
Sluiten