Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vier Nederlandse dames in WK 49erFX

11:55

De vier dames Annemiek Bekkering, Claire Blom, Nina Keijzer en Annette Duetz nemen deel aan de spectaculaire nieuwe Olympische zeilklasse, de 49erFX. De vier vormen samen twee damesteams binnen de Delta Lloyd Kernploeg en hebben hard toegewerkt naar het WK in Marseille.

Wennen aan de omstandigheden in Marseille

Beide teams reisden eind augustus al naar Marseille voor een trainingsweek en de pré Worlds. Met ongeveer 25 teams, bijna de helft van de deelnemers aan het WK komende week, konden de teams vast wedstrijdritme opdoen en wennen aan de omstandigheden.

Blom: ‘De eerste dagen konden we niet varen vanwege de Mistral, al stonden we om 6 uur, wanneer het nog donker was, al naast ons bed om rond 8 uur het water op te gaan.

‘We hadden sinds het EK geen wedstrijden meer gevaren en het is zo anders dan wanneer je met twee of drie boten traint. De laatste dag op de pré Worlds stegen we van plaats 13 naar plaats 3, dat geeft wel vertrouwen. We hebben hier het hele jaar naartoe geleefd en dan staat het in één keer voor je neus. We hebben er echt zin in.”

Eerste medaille voor Nederland in de Skiff

Annemiek Bekkering en Claire Blom veroverden de eerste medaille voor Nederland in de Skiff op de wereldbekerwedstrijden in Hyeres afgelopen jaar. Op het EK 49erFX in Aarhus waren de dames al heel dichtbij een podiumplek. Na het winnen van de eerste medal race stonden ze op een vierde plaats. De tweede en derde medal race konden ze dit niet volhouden, ze eindigden twee keer achterin en werden uiteindelijk teleurstellend zevende. Keijer en Duetz werden eindigden op een 22ste plaats.

Hard getraind in Scheveningen

49er FXBeide teams hebben sinds het EK in Aarhus hard getraind op het thuiswater in Scheveningen. Annemiek Bekkering: ‘Op het EK ging heel veel goed, we hebben veel geleerd en vooral het starten liep lekker. Aan alle verbeterpunten hebben we sinds het EK hard gewerkt.”

Annette Duetz: ‘Tijdens het EK in Aarhus ging de start steeds niet super, met het grote deelnemersveld is het lastig om dan weer vooraan te komen. We hebben de afgelopen weken veel aandacht aan de start besteed. Hopelijk gaat dat ons helpen! We hebben er in ieder geval veel zin in en zijn benieuwd waar we staan na een half jaar trainen in deze nieuwe klasse, waarin iedereen op dit moment nog aan het uitvinden is hoe de boot gevaren moet worden.”

Coach Rick Peacock

Het maakt niet uit welk van de beide teams, maar één van beide boten moet top acht varen om het programma in de 49erFX binnen de kernploeg te continueren. Volgens coach Rick Peacock zijn de dames er klaar voor: ‘Het wordt een spannende week. We hebben hier twee weken getraind. Een week met veel zeewind en een week met mistral winden waardoor er vaak zelfs teveel wind stond om te varen. Voor de komende week, tijdens het evenement, is er nauwelijks weind voorspeld. We hebben vijf knopen nodig om te starten, ik hoop dat alle races gevaren kunnen worden.

49erFX Nieuwe Olympische klasse

Naast de 49er voor de heren is er nu ook de 49erFX voor de dames. De 49erFX, een nieuwe skiff-boot voor vrouwen is een nieuwe Olympische klasse waar in 2016 Rio in gevaren gaat worden. Al enkele jaren is er een wereldwijde ontwikkeling gaande waarbij de meer traditionele klassen worden vervangen door snelle en spectaculaire disciplines. Op de komende Olympische Spelen zullen onder andere de 49er, 49er FX en Nacra 17 voor spektakel gaan zorgen.

49erFX centraal binnen de Talentploeg

Om de talenten goed op de toekomst voor te bereiden en zeker ook de grote hoeveelheid aan Olympische twee-mans disciplines te bevoorraden is er besloten de 49erFX centraal te stellen in de twee-mansboot opleiding. De 49er FX is naast Olympische discipline voor de dames ook erg geschikt om jonge heren op te leiden richting de 49er of Nacra 17. De verwachting is dat er internationaal grote velden gaan ontstaan met dames, heren en gemixte boten. Een belangrijk ingrediënt voor succes in de opleiding.

Koen Verhart, Manager Talentdevelopment bij het Watersportverbond: ‘We verwachten veel van de 49erFX als internationale opleidingsklasse voor zowel dames als jongens en meisjes. De boot sluit goed aan op de opleiding in de 420 en 29er en bereidt de talenten perfect voor op een doorstroom naar de Olympische 49erFX, 49er en Nacra 17. Momenteel wordt er nationaal en internationaal gebouwd aan de klasse en komen er steeds meer wedstrijden ook voor jongens en mixed teams.”

 

Fotografie: Mick Anderson

Tags: , Last modified: 25 september 2013
Sluiten