Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

Video Selectie olympisch talent

12:04

Na de successen tijdens Londen 2012 is het tijd om de blik op Rio 2016 te richten. Daar worden opnieuw zeilmedailles verwacht. Het klaarstomen van onze nieuwe olympiërs  is begonnen.Na de successen tijdens Londen 2012 is het tijd om de blik op Rio 2016 te richten. Daar worden opnieuw zeilmedailles verwacht. Het klaarstomen van onze nieuwe olympiërs is begonnen.

Veel tijd om na te genieten van het zeilsucces van de Olympische Spelen van 2012 was er niet. Er mocht geen tijd verloren gaan onderweg naar Rio 2016, zeker niet met het oog op de ontwikkelingen in twee nieuwe Olympische   klassen, de 49er FX-skiff voor vrouwen en de Nacra 17, de gemengde catamaranklasse.

De 49er FX (Female eXtreme) is een boot van het skiff-type. Deze spectaculaire skiff is het best te omschrijven als een extreem onstabiele en overtuigde superlichte boot waar je alleen op kunt staan of aan kan hangen. De romp is gelijk aan die van de mannenskiff maar er staat een iets kleinere mast en dito zeil op. Deze nieuwe klasse staat garant voor veel   snelheid, spektakel en een behoorlijke uitdaging op het atletische vlak.

Datzelfde geldt ook voor de Nacra 17-klasse. Deze splinternieuwe ‘Nederlandse’ catamaran van de allerlaatste generatie is samen met de FX te bestempelen als een renpaard (High Performance) onder de Olympische zeilboten voor vrouwen.

Het Watersportverbond heeft de veranderingen in bootstypen direct met beide handen aangegrepen en in het najaar van 2012 een vernieuwd programma opgestart. Daarin zijn snel de eerste stappen gezet op weg naar Rio. In oktober en november 2012 is het project opgestart. Het project bevindt zich nu in de tweede fase. Er zijn nog achttien zeilers over (zie bijgevoegde opsomming). De volgende 3e fase gaat in na Semaine Olympique in Hyeres eind maart 2013. In die 3e fase is het streven door te selecteren naar maximaal twee tot drie teams per klasse, waarbij de kwaliteit van die teams de   doorslag geeft.

Tags: , , Last modified: 29 maart 2016
Sluiten