Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vendée Globe: Davies ontmast en Burton geeft op

12:10

Samantha Davies op haar ontmaste schip

Samantha Davies op haar ontmaste schip

Opnieuw twee uitvallers in de Vendée Globe. Samantha Davies op Savéol verloor op donderdagavond haar mast en ligt uit de race. Louis Burton, die met schade op de terugweg was naar de startplaats Les Sables d’Olonne, heeft zijn poging moeten opgeven wegens slecht weer.

Samantha Davies’ boot Savéol raakte gisteravond ontmast op zo’n 130 mijl ten noordwesten van Madeira. De condities ten tijde van de ontmasting waren 40 knopen wind en golven van rond de 4 meter. Davies was net bezig het derde rif te zetten toen de mast overboord ging.

Davies heeft vannacht mast en tuigage overboord weten te werken en heeft de boot veilig gesteld. Ze is op de motor onderweg naar Madeira. Haar walteam is op het vliegtuig gestapt om haar daar morgenmiddag op te vangen. De scheepvaart in de omgeving is gewaarschuwd via een ‘Urgent Notice to Mariners’, maar de situatie aan boord van Savéol is onder controle. De Vendée Globe verliest met deze ontmasting haar enige vrouwelijke deelnemer en tevens publiekslieveling.

Louis Burton moest vanmorgen zijn poging om startplaats Les Sables d’Olonne te bereiken staken. Volgens de reglementen kan hij daar zijn schip repareren en uiterlijk op 20 november opnieuw starten. Door schade aan zijn tuigage kan zijn boot Bureau Vallee echter alleen over stuurboord varen. Slecht weer in de Golf van Biskaje maken het Burton nu onmogelijk om op tijd de startplaats te bereiken. Burton besloot vanmorgen om het Spaanse La Coruna aan te lopen en is daarmee na Davies de vierde uitvaller in de Vendée Globe.

Aan de kop van het veld komt men inmiddels in warmere streken. De verschillen in windcondities die de boten op weg naar het westen treffen hebben gezorgd voor wijzigingen in het klassement. Armel le Cléac’h op Banque Populaire nam vannacht de leiding over van François Gabart op jacht Macif. De Breton Le Cléac’h heeft nu een voorsprong van zo’n 8 mijl op landgenoot Gabart. De Zwitser Bernard Stamm op Cheminees Poujoulat volgt op 10 mijl van de nieuwe koploper.

Last modified: 19 november 2012
Sluiten