Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Veel wind en hard zeilen op de North Sea Regatta

19:49

© Sander van der Borch

Na een onstuimig weekend is de North Sea Regatta op de laatste wedstrijddag met een zonnetje en zo’n 14 knopen wind afgesloten. De wedstrijdzeilers moesten nog wel presteren, want de eindstrijd was nog niet beslist.

Team Elke winnaars ONK ORC1 en ORC1 overall

NSR kampioenHet team van de Elke wint zowel het ONK ORC1 als de North Sea Regatta overall in hun klasse. Na twee dagen varen voor de kust van Scheveningen stond het team van Frans Rodenburg op de eerste plaats. “Nu volhouden en vroeg op bed,” was de reactie van Rodenburg op zondag. Het betaalde uit, maandag voeren ze goed genoeg voor de winst en namen de prijzen dankbaar in ontvangst. “We hadden niet het gevoel dat we heel snel gingen, dus uiteindelijk is het wel een verrassing dat we de laatste wedstrijd nog een eentje hebben gevaren. Dit is wel even genieten.”

De bemanning van titelverdediger Coin Coin kon het net niet winnen van de Elke, maar winnen wel Yeoman Cup (IRC1). “We hadden de ORC graag willen winnen, maar dit is ook heel leuk,” Laat schipper Bas de Voogd weten. “Vorig jaar hebben we hem ook gewonnen, nu mogen we er nog een jaar naar kijken en onze naam voor de tweede keer erbij plakken.”

John van der Starre en Robin Verhoef winnen ONK TwoHanded 

© Sander van der Borch

© Sander van der Borch

Het ONK TwoHanded is op dit moment het enige ONK waarvoor zowel de offshore als de in-shore wedstrijden van de North Sea Regatta meetellen. De organisatie laat de zeilers tijdens de prijsuitreiking weten dat dit in 2017 ook voor de andere klassen geldt.

Het was met de wind en de golven van de eerste dagen hard werken voor de TwoHanded teams. Tot aan het allerlaatst was het stuivertje wisselen tussen de aJeto! met John van der Starre en Robin Verhoef en de Panther van Erik van Vuuren en Yvonne Beusker. In het allerlaatste kruisrak werd het kampioenschap beslist. Van der Starre: “Het was hard werken dit weekend, Erik en Yvonne hadden de offshore wedstrijden goed gevaren, waardoor zij begonnen met een voorsprong. Het is gelukt om van ze te winnen dit weekend, dus we zijn heel blij.”

Kampioen ORC2

© Sander van der Borch

© Sander van der Borch

Bach Yachting Racing Team heeft het hele weekend in de ORC2 klasse vooraan gevaren en weet dit tot het laatst te behouden. “We hebben redelijk gevaren vandaag, we hadden vooral slechte starts. Maar we konden een goede inhaalslag maken waardoor we alsnog goed finishten,” licht Douwe Broekens toe. Team Redan wordt tweede op het kampioenschap maar wint in deze klasse de regatta overall en daarmee de North Sea Regatta Super Cup.

Kampioen ORC3

In ORC3 was de Ondeugd op zondag al bijna zeker van een podiumplaats. Schipper Re Barends is erg tevreden met het uiteindelijke resultaat: “Het ging erg goed dit weekend, het was wel pittig gezien de weersomstandigheden. En vrijdag verloren we ook nog een protest tegen ons. Maar we hadden van te voren gezegd te willen winnen, en dat is gelukt.”

Klasse kampioen ORC3

© Sander van der Borch

© Sander van der Borch

Robert Jan Molenaar van de Ruimte is blij met de winst op het klasse kampioenschap ORC3: “Vandaag hebben we wat minder gevaren, misschien heeft het veranderde weer ons beïnvloed, of misschien waren we zelf niet zo goed vandaag. De rest van het weekend wel, dus we zijn heel blij met onze eerste plaats.”

Tijd voor meer stellen in het catamaranzeilen

In de F18 gaan Gunnar en Lisa Larsen er met de winst vandoor. “Het is goed om weer terug te zijn na een jaar,” zegt Lisa, die in oktober 2015 beviel van een dochter. “En meteen winnen is natuurlijk top. Het zou gaaf zijn als er meer stellen mee gaan varen. En nu met de Nacra15 als nieuwe olympische jeugdklasse verwachten we ook in de toekomst weer nieuwe aanwas. Dan kunnen we echt weer met veel boten gaan varen.”

In de F16 klasse deden vier teams mee van Zeilvereniging Noordwijk. Het team van Robin Mineur en Sander Mineur wint alle vier de wedstrijden. De Hobie-16 klasse was met drie deelnemers de kleinste klasse en werd gewonnen door Henk en Charlotte de Boon.

De eenheidsklassen

© Sander van der Borch

© Sander van der Borch

De J/111 is met haar 36 voet de grootste boot waarmee je in Nederland wedstrijden kunt varen in een eenheidsklasse. Klasse voorzitter van de J/111 Paul Gladdines is er trots op dat ze dit voor elkaar hebben gekregen: “Het is echt uniek in Nederland en iedereen is super enthousiast. In de aanloop naar het WK J/111 in Engeland deze zomer is de North Sea Regatta een belangrijke training geweest voor de teams, met vergelijkbare omstandigheden als in Cowes (UK), waar het WK wordt gehouden.” De winst in deze klasse op de NSR gaat naar Lallekönig.

In de J22 gaat de winst naar titelfavoriet Fraporita. Het team vaart al enige jaren in de top van de klasse met bemanningsleden uit Frankrijk, Portugal en Italië. Het drietal woont en werkt in Nederland en zeilt ook onder Nederlandse vlag.

© Sander van der Borch

© Sander van der Borch

Ondanks het grote aantal buitenlandse teams in de SB20 klasse is de North Sea Regatta uiteindelijk door het Nederlandse team van de MXTC gewonnen.

In de MaxFun25 winnen de mannen van de Yellow Rose. In deze zelfde klasse werd Sailing Team No Limits van het Revalidatiefonds vandaag gevolgd door Arie Boomsma voor het nieuwe human interest programma OverWinnaars. Het programma wordt 5 juni om 21.45 uur op Net5 uitgezonden.

De volledige uitslagen staan op www.nsr.nl.

Fotografie: Sander van der Borch / North Sea Regatta

Team Joule op dag 1 van de NSR

Tags: , , , Last modified: 18 mei 2016
Sluiten