Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Veel interesse voor Chinees VOR-team Dongfeng

12:14

Zeilers uit verschillende landen staan in de rij voor een plek in het Chinese team dat deelneemt aan de Volvo Ocean Race, Team Dongfeng. Onder de kandidaten zijn er aanmeldingen uit Nederland. Slechts drie weken na de aankondiging van de Chinese deelname aan de Volvo Ocean Race 2014-2015, toont Team Director Bruno Dubois zich verheugd over het aantal aanmeldingen en de kwaliteit daarvan.

Racen voor China

‘Het is een bemoedigend begin dat onze verwachtingen heeft overtroffen, gezien de korte tijd die we voor de lancering van de campagne hadden,’ aldus Bruno Dubois. ‘Het kaliber van de internationale profzeilers die zich hebben aangemeld, is van zeer hoog niveau. Daarnaast hebben we een gezond aantal aanvragen ontvangen van Chinese zeilers met inbegrip van drie vrouwen.”

‘We hopen op nog meer toestroom en willen ons dan ook richten tot Chinese atleten met of zonder zeilervaring. Wij willen ze tot zo goed mogelijke oceaanzeilers opleiden. Deze race is een enorme uithoudingsproef voor de mens. Alle bemanningsleden zullen een ‘sterk hart’ en een competitief karakter nodig hebben.”

Het belang van het Chinese zeilen vormt de kern van Team Dongfeng. Deze campagne wordt Chinees: racen voor China en voor de toekomst van de Chinese zeilsport, met een op korte termijn bekend te maken basis in China.

De Chinese wervingscampagne

VOR 65, Team DongfengDe eerste fase van het wervingsproces richt zich op het zeilteam. Team Dongfeng zoekt Chinese atleten die mee aan boord willen, geflankeerd door professionele zeilers. Tegelijkertijd vindt de werving van vakmensen voor posities in de walploeg plaats. Daarbij gaat het om de vakgebieden communicatie en sponsor accountmanagement. Naast het raceteam behoort de overdracht van kennis en ervaring op het wal- en supportteam tot de kerndoelstelling. Op die manier wordt China klaargestoomd voor een volledig Chinese deelname in de toekomstige edities van de Volvo Ocean Race.

Selectie- en trainingsprogramma

Het selectie- en trainingsprogramma van de Chinese kandidaten begint in december en duurt tot en met januari 2014. ‘We zullen vanuit onze basis in China een zeer intensief trainingsprogramma draaien in kleinere boten en met de Volvo Ocean 65″, aldus Dubois. ‘In april 2014 zullen we de Chinese selectie van ongeveer twintig zeilers terugbrengen tot zes à acht elite bemanningsleden. Het is ons plan om de laatste Chinese zeilers aan boord van Dongfeng in juni te selecteren.”

Boot te water

De nieuwe One Design Dongfeng-boot zal naar verwachting begin december de werf van Green Marine verlaten en te water gaan. Daarna volgen in Engeland uitgebreide proefvaarten, alvorens naar China te worden verscheept. Daar zal vanaf februari 2014 het zeilprogramma worden voortgezet. Het plan is dat het raceteam begin april de Dongfeng als training terug naar Europa zal zeilen.

In Nederland lopen twee initiatieven voor deelname aan de Volvo Ocean Race 2014-15, maar er zijn nog geen officiële bevestigingen.

 

Fotografie: Volvo Ocean Race

 

Last modified: 20 november 2013
Sluiten