Nieuws

Van Rijsselberghe steviger op eerste plek bij WK zeilen

AMSTERDAM - Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft bij de werelkampioenschappen zeilen voor de kust van het Australische Perth stevig de leiding genomen in de olympische RS:X-klasse.

11:45

AMSTERDAM – Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft bij de werelkampioenschappen zeilen voor de kust van het Australische Perth stevig de leiding genomen in de olympische RS:X-klasse.

AMSTERDAM – Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft bij de werelkampioenschappen zeilen voor de kust van het Australische Perth stevig de leiding genomen in de olympische RS:X-klasse.

De Nederlander eindigde in de races van donderdag respectievelijk als eerste, vierde en derde.

De Texelaar staat na acht races op veertien punten, inclusief aftrek van zijn slechtste resultaat. Zijn eerste belager is de Pool Piotr Myszka, die netto twintig punten heeft.

Nimrod Mashich uit Israël bezet de derde plaats met 23 punten. Er volgen nog twee reguliere races en de medalrace.

Complex

Van Rijsselberghe stapte met een grote grijns bij Fremantle het strand op. ”Ik ben los, maar ben er nog lang niet. Vandaag heb ik Nimrod achter me kunnen houden, maar nu komt de Pool weer in het spel. Eén slechte race en ik lig er weer uit”, aldus de Nederlander.

Het weer was complex. ”De windvlagen en de windrichting waren heel verschillend”, gaf de klassementsleider aan. ”Ik kreeg echter elke keer op het juiste moment de laatste kans om goed naar de bovenboei te komen.”

Matchracen

Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering eindigden als zevende bij het matchracen.

De twee Laserzeilers Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester moeten nog knokken voor een plaats in de top tien.

Van Schaardenburg staat er het beste voor met de dertiende plaats. Zaterdag volgen de laatste twee races met de gold fleet om te bepalen wie er mogen meedoen aan de medalrace.

Van Schaardenburg had donderdag pech. Hij verloor een protest dat de Fransman Jean Baptiste Bernaz (tiende) had ingediend. Daardoor heeft de Nederlander nu een diskwalificatie als aftrekresultaat staan.

Bouwmeester bezet de 21e plaats. ”Het worden zaterdag spannende races. Twee keer heel goed starten moet genoeg zijn voor een plaats in de medalrace”, keek Van Schaardenburg vooruit.

© ANP

Last modified: 15 december 2011
Sluiten