Nieuws

Van Rijsselberghe pakt koppositie op WK

PERTH - Windsurfer Dorian van Rijsselberghe meldde zich woensdag aan kop van het klassement in de RS:X-klasse bij de WK zeilen voor alle olympische klassen in Perth. De 23-jarige plankzeiler van Texel schreef de vijfde race op zijn naam.

11:50

PERTH – Windsurfer Dorian van Rijsselberghe meldde zich woensdag aan kop van het klassement in de RS:X-klasse bij de WK zeilen voor alle olympische klassen in Perth. De 23-jarige plankzeiler van Texel schreef de vijfde race op zijn naam.

PERTH – Windsurfer Dorian van Rijsselberghe meldde zich woensdag aan kop van het klassement in de RS:X-klasse bij de WK zeilen voor alle olympische klassen in Perth. De 23-jarige plankzeiler van Texel schreef de vijfde race op zijn naam.

Daarmee steeg hij van de zevende naar de eerste plaats in de rangschikking, met evenveel punten als de Israëliër Nimrod Mashich. De Pool Piotr Myszka staat derde op twee punten van het duo.

De tweede dagrace kon woensdag wegens een gebrek aan wind niet doorgaan. De WK-organisatie heeft voor donderdag drie races voor de windsurfers vastgesteld.

Westerhof en Berkhout

De tweevoudig wereldkampioenen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben bij de WK zeilen voor alle olympische klassen in Perth de topvorm nog niet te pakken.

De titelverdedigers in de 470-klasse lieten woensdag op een kalme dag aan de Australische westkust de negende en 31e plaats noteren.

Daarmee zakte het Nederlandse duo naar de derde positie in het tussenklassement na zes races, met een achterstand van dertien punten op de Spaanse leiders Tara Pacheco en Berta Betanzos.

‘Niets verloren’

Berkhout, al goed voor vijf wereldtitels en olympisch zilver, benadrukte na de teleurstellende zesde race (aftrekresultaat) dat er nog niets verloren is.

”Maar het moet allemaal wel beter. We hebben nog geen grip op de lastige condities hier. Beiden zien we het niet.”

“We missen steeds de slag bij de grote winddraaiingen. Gelukkig hebben we donderdag een rustdag. Dan kunnen we een goed strijdplan maken voor de resterende races.”

Matchracen

Na het merkenteam van Renee Groeneveld (tiende) werd ook het kernploegteam van Mandy Mulder uitgeschakeld in de strijd om de medailles.

In de kwartfinales van het matchracen in de Elliotklasse moesten Mulder en haar bemanningsleden Merel Witteveen en Annemiek Bekkering woensdag buigen voor de Britse ploeg van stuurvrouw Lucy MacGregor.

Het Nederlandse trio verloor in een best-of-five met 3-1 van de Britse formatie.

Het team-Mulder stelde in Perth wel namens Nederland een olympische startplaats voor Londen 2012 veilig. Het drietal gaat bij de WK verder in de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht.

Laserklasse

In de Laserklasse plaatsen Rutger van Schaardenburg (dertiende in het tussenklassement) en zijn olympische concurrent en trainingsmakker Roelof Bouwmeester (26e) zich voor de zogenoemde Gold Fleet.

© ANP

Last modified: 14 december 2011
Sluiten