Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Van Rijsselberghe en De Geus op podium

11:48

In de afsluitende medalrace in de RS:X windsurfklasse van het Rio testevenement moeten de tien beste windsurfers van het klassement anderhalf uur wachten op een zuchtje wind. De Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberge eindigt uiteindelijk op de eerste plaats en Lilian de Geus pakt brons.

Mind over matter

Van Rijsselberge: “Ik ben hier heel blij mee. Het is een goed begin. Natuurlijk, twee jaar na London is het goed om te weten dat we op de goede weg zijn. Soms ga je wel eens twijfelen, na de wereldbekerwedstrijden dit voorjaar bijvoorbeeld. Maar dat is niet nodig. Voor mij is het belangrijkste dat ik mezelf heb laten zien dat het kan. Het was ook een realistisch doel om hier te winnen. Maar je moet het nog wel doen. Vorig jaar hebben we hier al een pre-olympisch test event gedaan en die won ik ook.”

Er is weinig wind tijdens de medalrace. De windsurfers creëren hun eigen wind door keihard met het zeil te pompen. “Je gaat maximaal pompend van start. Dat is een mentale kwestie. Je moet gewoon zo lang mogelijk doorgaan. Als je gaat denken dat je stuk zit, stop je te vroeg. Het is mind over matter!”, aldus Van Rijsselberghe.

Lilian de Geus

Lilian de Geus

De Geus is in haar element in Rio. “Het is tricky hier, dat ligt me wel. Ik vind het leuk. Tactisch varen, lastige condities. Slim varen.”

De tweeëntwintigjarige windsurfster Lilian de Geus gaat ook goed van start in haar medalrace. Ze haalt het maximale uit deze afsluitende race. De jonge surfster gaat als vijfde de medalrace in, maar laat vervolgens alle zeer ervaren concurrenten achter zich. Alleen Charline Picon (FRA) was niet meer in te halen voor De Geus.

De Geus: “Ik heb vandaag echt het maximale eruit gehaald. Geweldig. Ik had eindelijk een echt goede start. Die start liep deze week nog niet goed. Ik moest steeds weer inhalen. Nu dus niet. Ik heb ook afgeleerd niet te focussen op het eindresultaat, maar op wat ik moet doen. Goed starten, goed kijken, tactisch varen.”

Lilian de Geus maakt een heel goed seizoen mee. Haar debuutseizoen in de Delta Lloyd Kernploeg gaat gepaard met goede resultaten zoals het zilver tijdens de Sofia Cup. Daarna was ze een paar keer dichtbij het podium, maar het lukte steeds net niet. Nu wel.

 

Bron: Watersportverbond

Last modified: 13 augustus 2014
Sluiten