Nieuws

Tweede 16 jarige op wereldreis

De Australische Jessica Watson is niet meer het enige zeilmeisje op de Oceaan. Inmiddels is ook Abby Sunderland vertrokken voor een poging om de wereld te omzeilen.

12:08

Abby Sunderland vertrok 23 januari met haar goed uitgeruste Open 40 voor een nonstop solo rond de wereld recordpoging. Vanuit Los Angeles vaart Abby eerst zo’n 7.000 mijl naar het zuiden richting Kaap Hoorn. Daar denkt ze 46 dagen over te doen. Na de Kaap der Kapen volgt de zestienjarige Abby dezelfde route als Jessica Watson. Tot aan Australië, waar Jessica haar recordpoging startte, zeilen beide tieners hetzelfde stuk. Abby heeft na Australië  nog de hele Stille Oceaan voor de boeg.

Blauwe plekken
Jessica Watson is nu, na het succesvol ronden van Kaap Hoorn, over de helft van haar reis. Ze is nu honderd dagen onderweg en heeft nog ‘slechts’ 11.000 mijl voor de boeg. Jessica ligt voor op haar schema, ze is 1.500 mijl verder dan ze vooraf had berekend. Ander goed nieuws, maar op kleinere schaal,  is dat Jessica slaap heeft kunnen inhalen. Oververmoeid raken is een van de grootste bedreigingen van een solozeiler. Jessica kreeg de afgelopen week op haar route tussen Kaap Hoorn en Kaap de Goede Hoop een zeer zware storm te verwerken. Vlagen liepen op tot wel zeventig knopen en golven hadden een hoogte van tien meter. Het schip werd tot drie keer toe volledig platgeslagen, met de masttop in het water. Jessica’s EPIRB ging zelfs per ongeluk af. Er is wat schade aan Ella’s Pink Lady, zoals de boot heet, maar niks ernstigs. Jessica zelf heeft een paar blauwe plekken opgelopen maar maakt het goed.

Vijf maanden is twee maanden
Nu er twee zestienjarige zeilsters op jacht zijn naar de twijfelachtige eer om de jongste zeiler te worden op het rondje nonstop, dient de vraag zich aan wie op dit moment de grootste kans heeft om het predicaat te verwerven.

Beide dames zijn zestien, maar Jessica is de oudste van de twee. Jessica (18-5-1993) is vijf maanden ouder dan Abby (19-10-1993). Abby zou dus met gemak de jongste kunnen worden.

Maar Jessica is drie maanden eerder vetrokken en zal ook eerder finishen. Abby heeft een speling van twee maanden. Het is niet waarschijnlijk dat Abby er zoveel langer over zal doen, vooral omdat zij een moderne soloracer meekreeg terwijl Jessica met een klassiek toerschip op pad is.

Na drie ‘knockdowns’
Toch kon de keuze van Jessica wel eens verstandiger uitpakken. Jessica heeft net laten zien dat zij en het schip in staat zijn om zeer zware omstandigheden te trotseren. Ella’s Pink Lady is dan wel niet zo snel maar het is een bewezen model. De zeer lichte Open 40 Wild Eyes van Abby Sunderland, is natuurlijk wel snel, maar het is de vraag hoe het schip zich zou houden in de omstandigheden die Jessica recentelijk tegenkwam.

Broer
Abby’s achternaam, Sunderland, kennen we van haar broer Zac. Uit het gezin van zeven kinderen is Abby de tweede die het kunstje wil laten zien. Broer Zac Sunderland was korte tijd houder van het record jongste solozeiler rond de wereld. Ook Zac vertrok met het plan om de omzeiling nonstop uit te voeren. Materiaalpech dwong hem tot meerdere stops.

We zullen beide dames nauwlettend in de gaten houden.\

Last modified: 27 januari 2010
Sluiten