Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Team Brunel wint eerste krachtmeting VO65’s

11:29

De eerste krachtmeting tussen de Volvo Ocean 65’s is gewonnen door Team Brunel. Drie van de VO65- boten streden tegen elkaar in de Round Canary Islands Race. Het Nederlandse team met schipper Bouwe Bekking zette een record neer van 57 uur, 39 minuten en 20 seconden. Het Spaanse Team Campos eindigde als tweede, slechts 8 minuten en 51 seconden voor de vrouwen van Team SCA.

Zaterdag 19 juli startte vanaf Lanzarote de eerste editie van de Marina Rubicón Round Canary Islands Race. De 670 mijl lange zeilwedstrijd voerde de vloot in drie dagen rond de Canarische eilanden. Omdat alle Volvo Ocean Race-boten exact gelijk zijn in gewicht en uitrusting, hadden de drie deelnemende teams aan de Marina Rubicón Round Canary Islands Race gelijke kansen. Het draaide nu en straks tijdens de Volvo Ocean Race enkel om de kwaliteit van de bemanningen en het interpreteren van data zoals stroom- en windgegevens.

Leiding

Team Brunel begon na de start als tweede aan de eerste krachtmeting tussen drie gloednieuwe VO65-racers. Het Spaanse Team Campos met schipper Iker Martinez achter het roer nam na de start de leiding en de dames van Team SCA begonnen als laatste aan de race rond de Canarische eilanden.
Zondagochtend vroeg pakte Team Brunel de leiding over van Team Campos, waarna Bouwe Bekking en zijn mannen hun voorsprong snel uit bouwden tot ruim 10 mijl. Maandagochtend had Team Brunel de voorsprong op het Spaanse team zelfs verdubbeld tot meer dan 20 mijl. “We ronden nu het meest zuidwestelijke puntje van de Canarische eilanden. Op dit moment kunnen we Team Campos niet meer zien. Afgelopen nacht vlogen we over het water”, berichtte navigator Andrew Cape vanaf de boot. Deze riante voorsprong gaf het Nederlandse zeilteam niet meer uit handen en maandagavond rond tien uur kwam Team Brunel voor de kust van Marina Rubicón vol gas als eerste over de finishlijn.

Fantastisch

Rokas Milevičius: “Het was een fantastische race met verschillende condities. We hadden lichte en harde wind, we zeilden aan- en voor de wind. Omdat Andrew Cape deze race eerder had gevaren, wisten we exact wat we konden verwachten wat betreft de weersomstandigheden. Hij heeft de wedstrijd perfect voorbereid. Zo wisten we precies wanneer de wind afnam en weer in kracht toenam. Tijdens de eerste nacht nam de wind snel in kracht toe tot ruim 30 knopen. We zeilden nu harder dan Team Campos en Team SCA. En na het ronden van Lanzarote en de twee daaropvolgende succesvolle zeilwissels pakten we de leiding. Tijdens de zonsopkomst was de Spaanse boot uit het zicht verdwenen. Enkele mijlen later voeren we het voorspelde windvak in en lagen we enkele uren geparkeerd. Gelukkig kreeg ook het Spaanse team te maken met een windstilte. Eenmaal uit de windstilte kon de overwinning ons niet meer ontgaan. Andrew Cape heeft ons de winst bezorgd.”

Round Canary Islands Race

Last modified: 23 juli 2014
Sluiten