Actueel, Nieuws

Strijd der kampioenen

10:46

Zaterdag 10 en zondag 11 oktober zeilen de Nederlandse kampioenen in de Primus Inter Pares (PIP). De kampioenen zeilen in 16m2 tegen elkaar, om uit te maken wie zich kampioen der kampioenen mag noemen. Van de in aanmerking komende Nederlandse kampioenen in de open eenheidsklassen hebben zich er ondertussen 12 aangemeld.

Primus Inter ParesHet is de 55ste editie van de PIP, welke al sinds jaar en dag door GWV de Vrijbuiter wordt georganiseerd. Traditiegetrouw varen de kampioenen in zestienkwadraten, gelijke boten met gelijke kansen. Ook de winnaar van de 54ste editie, Bob Heineke, strijd weer mee, dit jaar is hij Nederlands Kampioen geworden in de Randmeer. Zijn doel mag duidelijk zijn, de PIP titel prolongeren. Hij zal het nog lastig krijgen met meer oude bekenden zoals Thijs Kort, die een jaar eerder de PIP won en zich kampioen der kampioenen mocht noemen.

Verjongd deelnemersveld

Naast deze uiterst geroutineerde zeilers hebben ook de eerste jeugdige zeilers zich aangemeld voor het evenement. Volgens de regels van de PIP moet de deelnemer minimaal 18 zijn om mee te doen, Julia Aartsen is zo’n zeilster die dit jaar voor het eerst mee mag doen. Kampioen geworden in de Splash Red en nu klaar om mee te varen met de kampioenen op haar thuisclub. Cas van Dongen, een jeugdige zeiler en Nederlands Kampioen in de 29-er, moet helaas verstek laten gaan.

De organisatie is verheugd met de instroom van talentvolle jeugd in deze traditionele strijd en ziet dat als een positieve ontwikkeling. De bezetting van de PIP 2015 is daarmee anders dan andere jaren. Nog steeds zijn de traditionele klassen zoals de Valk, 16m2, Regenboog en Pampus goed vertegenwoordigd, maar is er ook een verschuiving merkbaar naar nieuwere (jeugd)klassen zoals de Splash en RS500. Een goede ontwikkeling voor de zeilsport, die mogelijk de komende editie nog meer verse kampioenen naar de Loosdrechtse Plassen lokt.

Primus Inter ParesMedal Race als afsluiter

Nieuw in het concept van de Primus Inter Pares is de afsluitende medal race. Afgelopen editie konden deze wegens te weinig wind helaas niet gevaren worden. Dit nieuwe concept zorgt ervoor dat het venijn in de staart van het weekend zit. De medal race telt dubbel en is niet aftrekbaar, hier moeten de zeilers dus extra scherp zijn en geen punten laten liggen. Ook voor toeschouwers is dit het moment om langs te komen, vanaf de kant zijn de races goed te volgen. Aansluitend aan de medal race op zondag volgt de prijsuitreiking door de voorzitter van het Watersportverbond.

Organisatie

De Primus Inter Pares wordt mede mogelijk gemaakt door GWV de Vrijbuiter, de 16m2 klasse organisatie en het Watersportverbond. Leden van de klasse-organisatie van de zestienkwadraten, stellen hun boot het gehele weekend ter beschikking. GWV de Vrijbuiter is sinds 1974 de organiserende vereniging en draagt zorg voor de wedstrijdorganisatie onder auspiciën van het Watersportverbond.

Deelnemende kampioenen

12-Voetsjol Wim Bleeker
16m2 en Schakel Thijs Kort
Pampus Paul Bornas
Randmeer Bob Heineke
Sharpie Jan Pieter Braam
Valk Hette van der Zwaag
Spanker Toon Braam
Splash Red Julia Aartsen
Vrijheid Rene van Rijn
Regenboog Mark Neeleman
RS 500 Marleen Blomsma
Yngling Hidde-Jan Haven

 

 

Tags: Last modified: 12 oktober 2015
Sluiten