Nieuws

Zware stormen in Nederland krijgen vanaf nu namen als Ellen, Jan en Piet

18:21

WEER

Binnenkort kunnen we zeggen dat we tijdens storm Ellen of Piet hebben gevaren. Vanaf nu krijgen stormen, waarvoor code oranje of rood is afgegeven door het KNMI, namelijk een naam. Dat meldt het weerinstituut op 6 september, de dag dat het stormseizoen van start is gegaan. De reden hiervoor is dat uit onderzoek is gebleken, dat mensen sneller onthouden wat er gaande is als een storm een naam krijgt.

KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven: “Stormen beperken zich niet tot nationale grenzen en daarom is het logisch om zulke extreme weersomstandigheden namen te geven. Omdat veel mensen tussen landen reizen, maakt het gebruik van gemeenschappelijke namen het een stuk eenvoudiger om de gevaren van een groot stormsysteem in te schatten. Iedereen die wordt blootgesteld aan dergelijke belemmerende extreme weersomstandigheden profiteert hiervan.”

(c) ANP Koen Suyk

Ingezonden suggesties

De namenlijst is samengesteld door de Britse, Ierse en Nederlandse weerdiensten en zijn gekozen uit een lijst met duizenden suggesties die afgelopen zomer zijn ingezonden. De eerste storm dit jaar wordt vrouwelijk en krijgt de naam Atiyah, de tweede storm gaat Brendan heten. De volledige namenlijst voor dit stormseizoen is: Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Roisin, Samir, Tara, Vince en Willow.

Meer bewustzijn creëren

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat naamgeving bij stormen het bewustzijn verhoogt over gevaarlijk weer en mensen ertoe aanzet om actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen. Met het geven van namen willen de weerdiensten dan ook het bewustzijn over gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat.

Lees ook: Zó sterk is windkracht 11

Omslagfoto: Pixabay

Tags: , , , , , Last modified: 24 december 2019
Sluiten