Actueel

Dit is hoe weerwaarschuwingen tot stand komen

20:00

Code geel, code oranje en code rood: soms zijn deze weerwaarschuwingen voor bepaalde regio’s van kracht, maar het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) kondigt ze ook weleens voor het hele land af. Begin februari werd op provinciaal niveau code geel/oranje vanwege gladheid uitgegeven. In 2020 is er vijf keer code oranje/rood afgekondigd en het jaar daarvoor negen maal. Voor welke verschillende weersituaties worden die kleurcodes eigenlijk afgegeven? Hoe komen ze tot stand? En wat houden de kleurcoderingen in?

Het KNMI heeft de veiligheidstaak om weerwaarschuwingen uit te geven. Door op tijd aan de bel te trekken, kunnen we ons voorbereiden op gevaarlijk weer. Hierdoor wordt de kans op schade en letsel beperkt. De impact van gevaarlijk weer is het uitgangspunt voor de waarschuwingen. In Nederland worden weerwaarschuwingen afgegeven voor windstoten, onweersbuien, hozen, zware regen, zicht, temperatuur (hitte/koude) en sneeuw & gladheid.

De wacht over het weer

In de weerkamer in De Bilt wordt 24 uur per dag de wacht over het weer gehouden. Als er iets verdachts op de radar verschijnt, dan komt er een team bij elkaar. Dat bestaat onder andere uit meteorologen, een weermodellenexpert, klimatoloog en iemand van communicatie die weet wat er op dat moment in de maatschappij speelt. Er is ook veel overleg met weerbedrijven en veiligheidsregio’s. Als de kans op gevaarlijk weer meer dan zestig procent is, dan gaat er een weerwaarschuwing uit.

Om gericht te kunnen waarschuwen, geeft het KNMI weerwaarschuwingen per provincie, voor het IJsselmeergebied, de Waddenzee en de Waddeneilanden uit. In veel gevallen zijn bepaalde weersituaties lokaal, zoals extreme neerslag of onweersbuien. Het kan dus zijn dat voor de ene provincie code oranje geldt terwijl in een andere provincie niets loos is.

Code groen, geel, oranje, rood

Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Het waarschuwen door middel van kleuren geeft het KNMI de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen. De KNMI-kleurcoderingen sluiten aan bij de internationale standaarden.
– Groen: geen bijzonderheden of aanleiding voor een weerwaarschuwing.
– Geel: wees alert, want er is mogelijk kans op gevaarlijk weer.
– Oranje: wees voorbereid, grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans op schade, letsel of veel overlast is.
– Rood (weeralarm): onderneem actie, weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.

Welke kleur de code wordt, hangt af van de mate waarin het weer een risico is. Voor de verschillende kleurcodes heeft het KNMI drempelwaarden vastgesteld. Bijvoorbeeld dat bij een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur code geel van kracht is en boven 100 km per uur code oranje.

Via de website van het KNMI, de app en Twitter word je op de hoogte gesteld van eventuele weerwaarschuwingen. Op Facebook is de weerinstantie niet actief.

Bron: KNMI
Omslagfoto: (c) KNMI

Tags: , , , , Last modified: 4 februari 2021
Sluiten