Actueel, Nieuws

Spanning neemt toe tijdens Sofia Cup

07:18

Na twee dagen zeilen stijgt de spanning voor sommige Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg. Het toernooi duurt tot en met aanstaande zaterdag 4 april. Veel zeilers strijden nog voor een kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Keijzer en BlomIn de 49erFX-klasse valt deze week de beslissing in de nationale selectie op weg naar Rio 2016. Het team van Annemiek Bekkering en Annette Duetz neemt het op tegen het team van Nina Keijzer en Claire Blom. Die strijd gaat voorlopig redelijk gelijk op. Ook in de Laser-klasse strijden Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg om dat ene exclusieve ticket. In die Laser-klasse is ook nog van alles mogelijk.

Deze ‘voorjaarsklassieker’ op het Spaanse eiland Mallorca staat normaal te boek als de opening van het Europese zeilseizoen. In dit pre-olympische jaar telt het voor de zeilsters in de 470-klasse en de Nacra-klasse ook mee, als eerste van de twee evenementen, in de strijd om de nationale selectie voor Rio 2016.

Marit Bouwmeester, die al zeker is van een ticket naar Rio, verscheen vandaag niet aan de start vanwege een schouderblessure en komt deze week niet meer in actie. Verder is Dorian van Rijsselberghe niet aanwezig vanwege de zeer recente geboorte van een dochter.

49erFX

Het team wiens totaalresultaat van de Sofia Cup en de in januari dit jaar gezeilde ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami, wint de Nationale Selectie. Na Miami ging het team van Keijzer en Blom met acht punten aan de leiding in die onderlinge strijd. Op dit moment is het verschil door Bekkering en Duetz weer teruggebracht tot een enkel punt. Maar er zijn nog vier dagen te gaan.

Laser-heren

Nicholas HeinerIndien Heiner voor Van Schaardenburg eindigt in Spanje, verlengt Heiner daarmee de nationale selectieprocedure. Dan komt het aan op het beste totaalresultaat van het EK en WK 2015. Indien Van Schaardenburg voor Heiner eindigt op Mallorca, en bij de beste vier landen, beslecht hij de nationale selectie definitief in zijn voordeel. Op het moment staat Heiner er beter voor. Maar, zoals eerder gezegd, staan er nog vier zeildagen op de agenda.

 470-dames

Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen staan vijfde van de 62 deelnemers. Hun concurrenten Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens staan tiende. Het opgetelde resultaat van de Sofia Cup en de ISAF Wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyères, halverwege april, bepaalt de einduitslag van de nationale selectie in deze klasse.

Nacra catamaran

Renée Groenveld en Steven Krol staan op een zesde plaats van de 56 deelnemers in de catamaran. Hun concurrenten Mandy Mulder en Coen de Koning waren niet geheel fortuinlijk. In de laatste race werd het duo gediskwalificeerd voor te vroeg starten. Ze staan nu 16e. Het opgetelde resultaat van de Sofia Cup en de ISAF Wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyères, halverwege april, bepaalt de einduitslag van de nationale selectie in deze klasse.

Windsurfers doen goede zaken

Lilian de Geus staat vierde van de 66 deelnemers bij de vrouwen en Kiran Badloe staat zevende van de 82 windsurfende mannen.

Postma vecht terug

Pieter-Jan Postma vecht zich terug richting de kopgroep. Na een matig en ongelukkig begin van de week weet de Friese zeiler zich weer in de buurt van de top tien te zeilen met een derde en een negende plaats op 31 maart.

 

Foto’s: Richard Langdon

Last modified: 17 maart 2016
Sluiten