Nieuws

Solo viert haar 60-jarig jubileum

15:58

De Solo is een 1-persoons wedstrijdboot die vooral in Engeland en in Nederland populair is. In Nederland komen er jaarlijks zo’n 10 nieuwe Solo’s bij. De Solo is een door het Watersportverbond erkende eenheidsklasse, ontworpen in 1956 door Jack Holt en viert daarom haar 60-jarig jubileum.

Interview met Mark Wildenberg

Mark Wildenberg, zeilend in de Solo 582, komt stralend aanlopen:  “Wat een wind, geweldig! Jammer dat ik morgen weer moet werken”. We spreken Mark na de wedstrijden van maandag. “Ik startte erg goed en lag 1, maar toen schoot het harpje van mijn grootzeil los en kwam mijn zeil naar beneden. Ik kon het wel weer repareren maar het koste me wel een plaatsje of 3. Later ben ik nog een keer omgegaan. Dit kostte me ook weer 2 plaatsen. Maar ik ben wel tevreden hoor met mijn 6de plaats!”

Hij legt ons uit dat de boot tegenwoordig gemaakt wordt van epoxy. Dit is volgens hem erg goed voor de klasse. “Dit scheelt veel onderhoud. Epoxy boten zijn ook de snelste boten op het moment.” Alhoewel Peerke (613) twee jaar geleden nog wel de Sneekweek heeft weten te winnen in een houten boot.

Solo

Foto: Eize Hoekstra

“De doorgelatte zeiltjes en de vele trim mogelijkheden maken de boot erg leuk om in te zeilen. Het is allemaal erg goed doordacht: de neerhouder is heel sterk en alle lijntjes zitten bovendeks zodat je er goed bij kunt. Met de doorgelatte zeilen kun je wel 3 jaar  zeilen, dit houdt alles ook wel betaalbaar.” Hij gaat verder: ”Maar het leukste aan de klasse is dat het erg sociale klasse is, de Solo zeil je nooit alleen”

Tijdens de Sneekweek zijn er 17 Solo’s die aan de competitie meedoen. “Het zeilen in de Sneekweek is altijd een feest. De banen liggen er altijd goed in. Ze hebben goeie kruisrakken en mooie voordewindse rakken waarin ik niet te vaak hoef te gijpen. Om te zorgen dat ik de banen weet, heb ik folie op het dek geplakt waaronder ik de banenkaart plaats. Deze heb ik ondanks de voorzorgsmaatregelen vandaag toch verloren.”

Tags: Last modified: 23 maart 2021
Sluiten