Actueel, Nieuws

Warmtebeeldcamera voor snellere redding

17:35

Seeker in actie

Seeker in actieDe snelle rubberboot Seeker van Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer wordt dankzij sponsoring en donaties uitgerust met een warmtebeeldcamera. Met behulp van de camera kunnen drenkelingen in het donker veel sneller worden opgespoord.

“Vroeger werkten we met restlichtversterkers, camera’s die gebruik maken van het weinige omgevingslicht dat er nog is,” legt voorzitter Henk Wijga van Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE) uit. “Maar er is niet altijd voldoende licht voor een goed beeld. Bovendien komt er steeds meer ruis op het beeld door de oprukkende bebouwing en verlichting langs de oevers.”

Sneller redden

Het nut van warmtebeeldcamera’s, in dit geval een zogenoemde FLIR-camera (Forward Looking Infra Red), bij reddingen is al ruimschoots gebleken. Wijga “Helikopters zijn er vaak mee uitgerust. Die vertellen je binnen twee of drie minuten of, en waar er iemand dobbert. Op de boot heb je natuurlijk een ander standpunt, maar dan kan je alsnog tot ongeveer 800 meter ver ‘zien’. In het verleden is het wel eens voorgekomen dat achteraf bleek dat we zo’n drie keer vlak langs de drenkeling waren gevaren, zonder hem te zien. Zoiets is erg frustrerend is voor de redders, want hoe langer een drenkeling te water is, hoe lager de overlevingskans.”

Donatie

De camera wordt geplaatst op de beugel van Seeker, de snelle rubberboot van HOGE en is gedoneerd door Reggefiber, een bedrijf dat glasvezelverbindingen tot stand brengt, onder andere in Huizen, de standplaats van HOGE. De installatie van het systeem is gratis aangeboden door Raymarine, de leverancier van de camera. Wijga: “We zijn veel dank verschuldigd aan beide bedrijven. Door deze donatie vergroten ze de overlevingskans van mensen in nood.”

 

Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer

Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer, kortweg HOGE, is als vereniging actief op het Gooi-, Eem- en IJmeer. De vrijwilligers van HOGE verlenen (medische) noodhulp bij ongevallen op het water en assisteren bij search and rescue acties.

 

Foto: Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer

Last modified: 19 augustus 2013
Sluiten