Nieuws

Sneekweek 2014 knallend van start

11:04

Sneekweek 2014 van start

IMG_0760

Met een flyboardshow, een indrukwekkend vuurwerk en de traditionele vlootschouw is de 79e Sneekweek gisteravond, vrijdag 1 augustus 2014, onder toeziend oog van duizenden belangstellenden van start gegaan. Eerder had burgemeester Hajo Apotheker in de tuin van het Sneker gemeentehuis tijdens het officiële gedeelte de aftrap al gegeven. Dit jaar telt het evenement circa 750 inschrijvingen.

Rond de kolk bij de Waterpoort zagen duizenden toeschouwers hoe Commissaris van de Koning Jorritsma de verschillende deelnemende klassen van het Friese Statenjacht groette met een kanonshot en de hand aan de pet.

Boot van het Jaar

Ook de 110 jaar oude boeier Catharina lag afgemeerd in de kolk. Eerder was het schip uitgeroepen tot Boot van het Jaar 20124. Sinds jaar en dag vervoert de Catharina tijdens de vlootschouw de nieuwe panschipper door de grachten van Sneek. Met de benoeming wil Sneek Promotion de boeier en haar bemanning in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun jarenlange vrijwillige inzet tijdens de opening van de Sneekweek.

Panschipper 2014

De nieuw benoemde Panschipper Jaap Dijkstra, vrijwilliger bij de Koninklijke Watersportvereninging Sneek (KWS), voer mee in de vloot en werd tijdens de tocht door de grachten uitbundig toegejuicht door het in grote getale aanwezige publiek. Dijkstra kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor de KWS. Druk was het ook in de binnenstad van Sneek waar op tal van plaatsen dweilorkesten en andere muziekmakers zich lieten horen. Ook de tijdelijke biertenten deden uitermate goede zaken. Dankzij het mooie weer bleef het nog lang gezellig onrustig, maar voor zover bekend hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan.

Solo terug

Terug van weggeweest is dit jaar de Solo (negentien deelnemers) waarmee onder andere Zeilen redacteur Eric van Staten zich regelmatig op de wedstrijdbanen laat zien. Grootste klasse zijn de Optimisten. Daarnaast zijn de Flits, Laser, Splash, Pampus en 16m2 ruim vertegenwoordigd.

Opening Sneekweek 2014

Vandaag, zaterdag 2 augustus 2014, beginnen de wedstrijden op het Sneekermeer. Elke dag zijn er bijna veertig starts in de verschillende klassen. Informatie www.sneekweek.nl. Zeilen is tijdens de openingswedstrijden op het water te vinden waar we een impressie van de eerste dag van de Sneekweek 2014 zullen maken.

Tags: Last modified: 23 maart 2021
Sluiten