Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Dit is de SailGP: Wedstrijdzeilen met 50 knopen

15:25

(c) SailGP

Wedstrijdzeilen met 50 knopen snelheid, dat is de SailGP, een nieuwe wedstrijdserie die op 15 februari in Sydney, Australië van start is gegaan. De nieuwe foilende catamarans van het type F50 zijn ware racemachines. Niet alleen de snelheid ligt hoog, maar ook het niveau: Grote namen uit de zeilsport nemen het tegen elkaar op, van Olympische medaillewinnaars tot succesvolle America’s Cup-zeilers.

Van AC50 naar F50

Team Japan (c) SailGP

De foilende catamarans van de SailGP zijn gebaseerd op de AC50, de boot waarmee de 35e America’s Cup werd gevaren. Er zijn zes AC50’s gebouwd en drie van die boten zijn aangepast om binnen de regels van de F50 te passen. Daarnaast zijn er drie nieuwe F50’s gebouwd wat het aantal op zes stuks brengt. Een groot verschil met de AC50’s is dat het trimmen aan boord, op de grootschoot na, elektrisch wordt gedaan. Hierdoor zijn er nog maar 5 bemanningsleden nodig om de boten te varen. De aanpassingen maken de boten zo’n 15 procent sneller dan de AC50’s. De topsnelheid ligt rond de 53 knopen, dat is bijna 100 kilometer per uur! Opvallend aan de boten is ook het gebrek aan grote sponsornamen. De boten zijn voorzien van een eenvoudige look die niet aan de verbeelding over laat voor welk land ze varen.

(c) SailGP

Eerste serie in Sydney: Australië wint

Meer dan 20.000 mensen kwamen op het spektakel in Sydney af. Op de eerste racedag van de SailGP maakte het Japanse team, geschipperd door Nathan Outteridge het meeste indruk. In de eerste race werden ze eerste en in de twee races daarna tweede. De tweede racedag was minder fortuinlijk voor Outerridge. Tom Slingsby wist alle drie races op zondag te winnen. “Het verlies gisteren ging niet in onze koude kleren zitten en maakte ons warm voor de tweede dag”, zei Slingsby. “Ik kan niet blijer zijn met hoe het vandaag is gegaan. Ik heb mijn team erg hoog zitten en ze hebben echt goed gepresteerd.”

Terugblik:

Toeters en bellen

(c) SailGP

Tom Slingsby, schipper van het Australische team laat je in het onderstaande filmpje zien hoe zo’n F50 nou werkt. Vooral het stuurwiel met alle toeters en bellen is erg interessant. Weet jij het goede knopje te vinden als je met 50 knopen over het water vliegt?

https://www.youtube.com/watch?v=r5Eg27W8tWc

Dichter bij huis: Cowes & Marseille

Voor de liefhebbers van deze extreem snelle zeilwedstrijden is er goed nieuws: de SailGP komt ook naar Europa! Elke SailGP event heeft twee wedstrijddagen. Na Sydney is eerst San Francisco aan de beurt op 4 en 5 mei, daarna New York op 21 en 22 juni en in de zomer staat Europa op het programma. 10 en 11 augustus wordt er in Cowes in Engeland gevaren en 20 tot en met 22 september is de afsluiting in Marseille, Frankrijk.

(c) SailGP

Omslagfoto: SailGP

Tags: , , , , , , Last modified: 18 februari 2019
Sluiten