Internationale wedstrijden

Video: Vleugelzeil kapot voor start SailGP San Francisco

16:28

Chris Cameron/SailGP

Chris Cameron for SailGPormule-1 zeilen gaat niet zonder slag of stoot. Daar kwamen ook de Chinezen achter afgelopen week achter. Tijdens een oefenwedstrijd dook de catamaran van de Chinezen hard het water in waarop het grote vleugelzeil het begaf. Op twee plekken lieten de delen van elkaar los. Voor Team China een bittere pil met de tweede ronde van de SailGP die voor komend weekend gepland staat.

Dit het meest beangstigende moment dat ik ooit op een boot heb meegemaakt

– Phil Robertson, Stuurman Team China

Hard werken

De klap op het water was een pijnlijk moment voor de Chinezen. Het kampioenschap zou in het geding komen als ze niet mee konden doen aan de wedstrijden. Het walteam van de pechvogels moest hard aan de bak om het vleugelzeil weer in orde te krijgen om mee te doen aan de wedstrijden. Vrijdagochtend maakte het team op Facebook bekend weer een volledig functionerend zeil te hebben:

Hier is goed te zien hoe het vleugelzeil in drie stukken is geklapt. Chris Cameron/SailGP

Na de crash zei stuurman Phil Robertson: “Dit het meest beangstigende moment dat ik ooit op een boot heb meegemaakt.” Hij heeft het geluk dit weekend weer een poging te kunnen wagen om de drie koplopers in te lopen. China staat op een vierde plaats met 33 punten. Australië staat op de eerste plaats met 48 punten, gevolgd door Japan (45) en Groot Brittannië (36). Op gelijke hoogte met de Chinezen staat Frankrijk en op de laatste plaats het Amerikaanse team met 31 punten.

Video

Bekijk hier de video van de crash en de schade aan het vleugelzeil:

50 knopen (!)

Dat de F50-catamarans snel zijn, wisten we. Maar de grens van 50 knopen overschrijden is heel wat. Eerder zei de stuurman van het Australische team, Tom Slingsby, “Het boeide me niet zoveel om het eerste team te zijn dat de 50 knopen zou aantikken. Maar het is nu erg frustrerend om zo dichtbij te zijn en het nog niet te hebben gehaald. We willen zeker weten het eerste team zijn wat dat haalt. Het leek in de afgelopen dagen alsof het Australische team er inderdaad overheen ging. Of toch niet? Check deze video. Wat vind jij, welke gps heeft gelijk?

Omslagfoto: Chris Cameron/SailGP

Tags: Last modified: 6 mei 2021
Sluiten