Nieuws

Stichting Sailability: Zeilen op één bil

08:17

Ook mensen met een handicap moeten actief en zelfstandig kunnen zeilen. Dat is het uitgangspunt vindt de stichting Sailability. De stichting werkt samen met verenigingen door heel Nederland om dat mogelijk te maken. Zo ook de Stichting Aangepast Zeilen Sneek (SAZS), onderdeel van de KWS, de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Zeiler Ferny Bakhuizen zeilt daar elke woensdag in een 2.4mR-klasse.

Na een avond zeilen was ik verkocht

– Ferny Bakhuizen, 2.4mR zeiler

Zenuwpijn

Met een sigaar in zijn mond tuigt Ferny Bakhuizen (57) zijn 2.4mR af op het Starteiland. “De start ging vandaag voor geen meter. Maar ja, toen ben ik maar wat mensen gaan inhalen, hè!” grinnikt hij. “Ik ben een turner van huis uit. Ik was erg fanatiek, maar alles veranderde toen ik mijn rug brak. Ik ben daarna ook nog geopereerd aan een cyste op het staartbeen. Er is toen wat misgegaan waardoor ik nu maar op één bil kan zitten, anders krijg ik zenuwpijn. Ik probeerde toen van alles te doen, maar ik liep keer op keer tegen een muur aan. Mijn Friendship 28 moest weg. Mijn racefiets moest weg. Niks kon meer. Toen werd ik gevraagd om een keer proberen te zeilen in een aangepaste boot. Ik dacht dat dat niet zou lukken, maar ik liet me toch overhalen. Na een avond zeilen was ik verkocht. In plaats van dat ik wéér iets in moest leveren, heb ik er eindelijk weer wat bijgekregen.”

Ik leef echt toe naar de woensdag

– Ferny Bakhuizen

Niet met het mes op dek

“Ik kan de hele tijd op één bil zitten. Soms gaat het een hele wedstrijd goed, soms maar een halve. Als ik dan pijn krijg, gaat de focus naar de pijn en niet naar het zeilen. Dat is jammer. Maar het is zo leuk om te doen en de club is ook heel gezellig. Ik leef echt toe naar de woensdag. We varen wel volgens de regeltjes, maar niet met het ‘mes op dek’. Een foutje hier en daar wordt nog wel eens toegestaan, dat is menselijk. Een rondje draaien is genoeg. Iedereen helpt elkaar en geeft elkaar tips. En op de voordewindse rakken is het vaak lekker rustig. Dan wordt er in de vloot nog wel eens een sigaar opgestoken. Het is zo leuk; een keer per week zeilen vind ik eigenlijk wat te weinig!”

Trots

Maria Poeisz

Maria Poiesz, voorzitter van SAZS, is trots op haar club. “Het is hier altijd zo gezellig. Iedereen is op het water gelijk. Met een vrijwilliger ernaast, of met een elektrische stuurinrichting; op het water merk je het verschil niet. Iedereen is gewoon lekker aan het varen. Dat vind ik hartstikke leuk. Heel veel denken dat ze niet kunnen zeilen omdat ze een beperking hebben, maar bij ons kan het dus wel! Als je die blije koppen ziet, dat is helemaal geweldig. Ik geniet daar echt van. Van koffiedrinken samen, tot de boten klaarmaken of meevaren op de rubberboot, het is echt super.”

Zeilen 10/2018

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal over bijzondere zeilers in Friesland? Dat lees je in Zeilen 10/2018! Bestel het nummer hier online of in de winkel.

Lees ook: 

Tags: Last modified: 23 maart 2021
Sluiten