Nieuws

Russische interesse voor hosten America’s Cup

08:30

Het leek een uitgemaakte zaak: de America’s Cup van 2021 gaat gezeild worden in Nieuw-Zeeland. De baai van Auckland is er immers perfect geschikt voor en ze hebben er in 2000 al een keer de America’s Cup-races gehouden.

Betalen voor AC

Zo denken de meeste Nieuw-Zeelanders er over. Maar de werkelijkheid is dat er minstens twee andere kapers op de kust zijn: Sotchi in Rusland en Abu Dhabi. De organisatie van het America’s Cup evenement wil namelijk een hosting fee hebben van Auckland. Dit te betalen bedrag komt bovenop de kosten voor het aanpassen of aanleggen van de benodigde infrastructuur en gebouwen. De gedachte achter deze hosting fee is dat er veel inkomsten door het evenement gegenereerd worden. Die inkomsten leiden tot hogere belastinginkomsten en zijn dus voordelig voor de stad waar het evenement gehouden wordt.

Emirates Team New Zealand-schipper Glenn Ashby (rechts) na winst van de America’s Cup in 2017. (c) EPA/John G. Mabanglo

‘Gemeente betaalt niets’

Abu Dhabi heeft al een bod van USD 80 miljoen neergelegd. De onderhandelingen in Auckland zijn in volle gang. De spanning neemt toe, want een locatie die de America’s Cup-organisatie graag wilde hebben in Auckland, is door de gemeente van tafel gehaald. Er zijn nog twee mogelijke locaties over. Minister David Parker (Economische Ontwikkeling) geeft het politieke dilemma aan: “als we dit soort bedragen spenderen aan een evenement, kunnen we dat niet aan de bouw van betaalbare woningen uitgeven”. De landelijke overheid is sowieso aan zet, want de burgemeester van Auckland Phil Goff heeft al gezegd dat de stad nooit een hosting fee zal betalen.

David Parker gaf in de NZ Herald aan dat de onderhandelingen tussen de America’s Cup-organisatie en de stad Auckland in een gevoelige fase zijn. We houden het dus in de gaten.

Tekst: Janneke Kuysters Omslagfoto: (c) Sids1

Tags: , Last modified: 28 december 2017
Sluiten